5 zdravih činjenica zašto biste trebali odmah popiti jedno pivo!

Foto: 123rf

STIGAO je produženi vikend, a vi si zbog fit forme, dijete ili zdrave navike ne želite čak ni danas priuštiti pivo? Dajte da vas razuvjerimo, nagovorimo i usrećimo!

Uživanje u mrzlom pivu neće vas samo opustiti nakon napornih dana ili s početkom vikenda - redovno guštanje u pivo zapravo ima niz zdravstvenih prednosti. Naravno, ne zaboravite na umjerenost!

1. Pivo smanjuje rizik od srčanog udara.

Najnovija studija provedena u Švedskoj pokazala je da ljudi koji u jednom tjednu popiju jedno, dva piva (ne više), umanjuju rizik od srčanog udara za čak 30 posto - u odnosu na one koji ne piju pivo, ili ga pak piju previše. Nije li to dobar razlog da si danas priuštite to jedno, ali vrijedno?

2. Jača kosti.

U manjim dozama, umjereno - ne svaki dan po dva piva, dokazano jača vaše kosti no znajte da veća doza neće vaše kosti ojačati još više već suprotno - imat će kontraefekt i dokazano će utjecati na pojavu osteoporoze te propadanje kostiju, posebno u starijoj dobi. Za zalog dobrog zdravlja u svojoj trećoj dobi budite umjereni i uživajte u pivu - ali zaista umjereno!

3. Štiti od dijabetesa.

Bojite li se možda pojave dijabetesa tipa 2, popijte po jedno pivo dnevno - ne više, i uklonite rizik od svojih strahova. Dokazano je da je pivo i za to dobro!



4. Čisti vaš organizam.

Pivo je, ako niste znali, puno antioksidansa, a u većoj mjeri i oni koji djeluju na snaženje vašeg imunološkog sustava. Naručite stoga odmah jednu hladnu, a ako ste pritom još i ljubitelj tamnog piva - tim bolje, jer ono u sebi sadržava i dobru dozu potrebnog željeza.

5. Kreirano je za fitnes.

Ah ne, - ne sva piva. Možda vam stvarno dođe da nakon naporne vježbe utažite žeđ i osvježite svoje pregrijano tijelo kriglom hladnog piva, ali se bojite da ćete time samo dodati nepotrebne kalorije, nažalost - u pravu ste. Pivo je zdravo, ali je i dalje dosta kalorično osim ako imate mogućnost nabaviti primjerice britanski Barbell Beer koji ima jako malo kalorija i puno proteina ili kanadsko pivo Lean Machine Ale - s malo kalorija i puno elektrolita. Ta dva piva kreirali su nutricionisti i namijenili ih upravo osobama koje puno treniraju.

No, neka vas ne žalosti što takva piva još uvijek nisu dostupna našem tržištu jer ako baš želite možete i vi uživati u pivu s dokazano manje kalorija - primjerice Budweiser Select 55 s 55 kalorija, Beck's Premier Light sa 63 kalorije, Amstel Light sa 95 calories ili pak Heineken Light sa 99 kalorija. Sve ostale obične pive imaju više od 160 kalorija.

 

Pročitajte više