7 razloga zašto jesti kivi

Foto: 123rf

KIVI je višegodišnja listopadna biljka penjačica tamnozelenih listova.

Na našim prostorima kivi je relativno nova kultura, dok su više od 2000 godina Kinezi svjesni ljekovitih svojstva ploda ove biljke. 
 
Plod zrelog kivija ima izrazito sladak okus te sočnu teksturu. 
 
100 g kivija ima 61 kcal. Između ostaloga, kivi sadrži oko 1,15 g proteina, 15 g ugljikohidrata, 0,52 g masti te 3 g vlakana.
 
Izdvojili smo 7 razloga zbog kojih bi kivi trebao biti široko zastupljen u prehrani. 


1. Regulira krvni tlak i pospješuje zdravlje srca

 
Kivi je bogat kalijem koji ima važnu ulogu u reguliranju krvnog tlaka te rada srca. Navodno kivi, kada je zdravlje srca u pitanju, djeluje poput aspirina. 
 
2. Djeluje antikancerogeno
 
Kivi obiluje flavonoidima i karotenoidima, fitonutrijentima koji štite naš DNA od raznih oksidativnih oštećenja.

Zbog navedenoga velika je vjerojatnost da ćete konzumacijom kivija spriječiti pojavu tumora. 
 
3. Djeluje antioksidativno
 
Za antioksidativno djelovanje kivija zaslužni su vitamini A, C i E koji se u njemu nalaze.  
 
4. Pospješuje probavu
 
Kivi je bogat vlaknima zbog čega blagotvorno djeluje na probavne procese. 
 
5. Blagotvorno djeluje na zdravlje očiju


Lutein i zeaksantin, tvari koje se prirodno nalaze u ljudskom oku i zaslužne su za njegovo zdravlje, nalaze se i u kiviju. 
 
6. Blagotvorno djeluje na zdravlje dišnog sustava
 
Velike količine vitamina C koje se nalaze u kiviju mogu spriječiti pojavu određenih bolesti dišnog sustava.

Navodno je kivi izrazito djelotvoran kada je ublažavanje kroničnog kašlja u pitanju.
 
7. Blagotvorno djeluje na razvoj fetusa

 
Kivi bi svakako trebao biti nezaobilazna namirnica u prehrani trudnica.
 
On je bogat vitaminima B skupine koji pospješuju adekvatan razvoj fetusa. 
 

 

Pročitajte više