Često nosiš visoke pete?- Ovo su vježbe za tebe!

Foto: screenshot youtube



GOTOVO nema žene koja barem povremeno ne nosi obuću s povišenima petama, te pri tom šteti svom zdravlju, a sve samo zato kako bi bolje izgledale. Hodanje i stajanje u visokim potpeticama s vremenom može uzrokovati mnoge posturalne probleme, pa tako i jedne od najčešćih među općom populacijom- bolove u donjem dijelu leđa i bolove u koljenima.

Ako se neki mišići često postavljaju u svoj skraćeni položaj, s vremenom će se oni prilagoditi tom položaju tako što će se skratiti i s time prouzročiti probleme u drugim dijelovima tijela. Istraživanja su pokazala kako posljedice nošenja visokih potpetica kroz duži period, ne samo da skraćuje mišiće potkoljenice, već i ukrućuje Ahilovu tetivu, a te posljedice dovode do mišićnog disbalansa, kako u donjem dijelu tijela, tako i među mišićima "core-a", pa se s vremenom pojavljuju razni posturalni problemi i osjećaj nelagode i boli kada se kasnije nosi obuća s ravnim džonom.

Osim što možete manje nositi visoke pete kako bi izbjegli negativne posljedice koje ono stvara na mišiće i tetive, ubacite u vaš trening vježbe istezanja i jačanja mišića koji pate od nošenja takve obuće. Evo nekoliko primjera:

1. Podizanje na prse


- što je više moguće spustite petu u donji položaj

- podignite se na prste što je više moguće i zadržite se u gornjem položaju 2-3 sekunde

2. Podizanje na prste u uporu

- postavite ruke na pod i ispružite nogu s kojom radite vježbu

- podižite se na prste stopala jedne noge zadržavajući ravnu nogu

- nakon toga savijte se u koljenu i nastavite raditi isto

3. Istezanje na zidu

- postavite prste stopala jedne nogu u položaj kao na videu

- polako se istežite i primičite zidu

- gornji dio tijela treba ostati uspravan, a nogu koju istežete ne smijete savijati
 

Pročitajte više