Fit savjet: Brzo zaustavi pretjerano znojenje nakon treninga

Foto: Shutterstock

NIKOME ne smeta znojenje za vrijeme vježbanja, štoviše, to je i cilj cijelog treninga. No, znojenje koje ne prestaje nakon treninga poprilično je dosadno i neugodno. Nitko ne želi biti ljepljiva osoba u autobusu, na sastanku ili na piću.
 
Zašto je to tako? Vježbanje podiže temperaturu, pa tijelo proizvodi znoj da te rashladi. Dobro je znati i da te ne hladi znoj, već isparavanje istog. Ako se želiš brzo prestati znojiti nakon treninga, trebaš napraviti dvije stvari: sniziti temperaturu i potpomoći isparavanje. Srećom, oboje je vrlo jednostavno!
 
1. korak: Dodaj led
 
Preskoči mlaku vodu iz fontane! Ljudi koji piju ledenu vodu za vrijeme vježbanja znoje se manje od onih koji piju topliju vodu. Hladna voda u želucu šalje poruku tvom mozgu da smanji znojenje, pa tijekom i nakon treninga pij takvu vodu kako bi se tijelo rashladilo.
 
2. korak: Nađi ventilator
 
Imaš osjećaj da se više znojiš nakon treninga, nego za vrijeme vježbanja? Kad se krećeš, zrak pomaže znoju da brže ispari. Rješenje je jednostavno - stani ispred ventilatora dok ispijaš vodu poslije treninga. Ako u svlačionici nema ventilatora, uzmi sušilo za kosu i namjesti ga tako da puše hladan zrak. Što god da odabereš dobro je, samo nemoj mahati rukama i tako se pokušati rashladiti. Tako ćeš samo natjerati tijelo da proizvede još vrućine i znoja.
 
3. korak: Operi se
 
Kad usporiš znojenje, ne preostaje ti drugo nego otuširati se. Hladna voda odličan je izbor jer će dodatno rashladiti tijelo i spustiti temperaturu.
 
4. korak: Dodaj još leda
 
Još uvijek se znojiš? Na stražnju stranu vrata, ispod ruku i na prepone stavi vrećicu leda, bocu ledeno hladne vode ili zaleđeni ručnik. Na tim se mjestima nalaze velike arterije blizu kože, pa je njihovo hlađenje siguran put snižavanja tjelesne temperature.

Pročitajte više