Pet mogućih razloga zašto jedemo previše

Foto: weheartit

KAD JE u pitanju hrana, čini ti li se da ponekad jednostavno ne možeš stati? Donosimo pet mogućih razloga zašto je to tako.

1. Nedostatak sna
 
Pojedinci koji ne spavaju dovoljno, sljedeći dan pojedu u prosjeku 550 kalorija više od onih koji spavaju dovoljno, prenosi Men's Fitness. Također, ljudima koji su često umorni mnogo je lakše nešto samo "ubaciti u usta", nego nešto skuhati. "Iscrpljena osoba energiju će tražiti u hrani, a onda to postane navika."
 
2. Treninzi
 
Računica je vrlo jednostavna - što je trening češći i intenzivniji, tijelo treba više kalorija. To je još jedan od razloga zašto se ne bi smjelo pretjerivati u teretani.
 
3. Nedostatak vode
 
Čak i kad ne osjećaš žeđ, voda prije obroka može ti pomoći da kontroliraš koliko jedeš. Jedno je američko istraživanje pokazalo da osobe koje popiju samo dvije čaše vode prije, pojedu 70 do 90 kalorija manje tijekom obroka.
 
4. Televizija
 
Svi imamo isti problem - sjednemo pred televizor i prvo na što pomislimo je hrana. A takvo "ometano jedenje" tjera nas da jedemo više nego inače. Pametnija alternativa? Odvoji malo vremena prije nego sjedneš pred televizor, napravi pošteniji obrok i pojedi ga u miru.
 
5. Izlazak s prijateljima

 
Dokazano je da kad idemo van s prijateljima na večeru, jedemo više nego inače. To ne znači da više ne bi trebali izlaziti, ali mogli bi pripaziti na količinu takvih izlazaka. Jednako je i s konzumacijom alkohola, s kojim najteže kontroliramo apetit.
 

Pročitajte više