Ususret jeseni: Dijetni desert od Hokkaido buče

Foto: Shutterstock

VRIJEME je bundeva. Na području Hrvatske ova kultura ima čitav niz imena: bundeva, buča, tikva, turkinja, tikvenčica…

Kako god je zvali, narančasto meso ove biljke pravi je dragulj u kojem treba uživati u hladnim jesenjim ili zimskim danima. Sve vrste bundeva bogate su kalcijem, manganom, magnezijem, fosforom, željezom, vitaminima A, B i C i vlaknima.
 
Među vrstama bundeva dostupnih u trgovinama u Hrvatskoj sve je učestalija hokkaido bundeva. Ova vrsta potječe iz Srednje Amerike, a najviše se uzgaja u Japanu, jugozapadnom Coloradu, Meksiku, Novom Zelandu, Čileu i još nekim zemljama.
 
Unutar čvrste vanjske kore hokkaido bundeve nalazi se čvrsto meso vrlo delikatnog okusa koji sliči kestenu. Prije spremanja, iz buče izvadimo unutrašnjost (sjemenke), a koru nije potrebno guliti jer će se tijekom kuhanja smekšati i biti izvrsna za konzumaciju. Imajte na umu da je hokkaido buča jako brzo kuhana pa pazite da je ne prekuhate.
 
Hokkaido tikva je dobar izvor vlakana, a također pruža dobre količine vitamina A i vitamina C. U umjerenim količinama prisutni su neki vitamini B kompleksa, kalcij, kalij, željezo, riboflavin i tiamin. Niskokalorična je i ne sadrži puno soli, a zbog svoje obojenosti također sadrži betakaroten.
 
"Puding" od hokkaido buče
 
Trebate ideju za osvježavajući doručak ili međuobrok? Ovaj hokkaido "puding" gotov je u 5 minuta i radi se samo od 3 sastojka!

Sastojci:
 
- 1dl kokosovog mlijeka ili malomasnog jogurta
- 200g hokkaido buče
- 1/4 čajne žlice cimeta
- stevija, po izboru
 
Postupak:
 
Hokkaido buču skuhajte i štapnim mikserom napravite pire. U pire dodajte kokosovo mlijeko (ili jogurt), cimet i steviju te smiksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dekorirajte s dodatnim cimetom.
 
Nutritivna vrijednost za 100 g(37 kcal):
 
- Ugljikohidrati 8.8g
- Masnoće 0.23g
- Voda 88.72 posto
- Proteini 8.8g
- Vlakna 1.6g
 
Izvor: Fit-team

Pročitajte više