Dijetetičarke: Ovo je začin koji biste trebali konzumirati za zdravlje mozga

Foto: Pexels

ZDRAVA prehrana i redovito dodavanje određenih začina u jela mogu pozitivno utjecati na zdravlje mozga. U mnoštvu začina, jedan se ističe kao najbolja opcija za one koji žele potaknuti bolje zdravlje mozga. Riječ je o kurkumi, začinu koji potječe iz jugoistočne Azije, prepoznatljivom po narančastoj boji i mnogim zdravstvenim dobrobitima. 

Kako prenosi Eating Well, kurkuma se preporučuje zbog svojih dobrobiti. Pomaže kod stanja poput artritisa, tjeskobe, metaboličkog sindroma, visokog kolesterola i oporavka mišića. Kada je riječ o kognitivnim sposobnostima, žuti korijen biljke kurkume sadrži kurkumin, koji je poznat po antioksidativnim i protuupalnim svojstvima.

"Kurkumin može pomoći smanjiti upalu, poboljšati antioksidativni kapacitet i potaknuti rast novih moždanih stanica, pridonoseći boljoj kognitivnoj funkciji i potencijalno smanjujući rizik od neurodegenerativnih bolesti", tvrdi dijetetičarka Patricia Bannan.

S Bannan se složila i dijetetičarka Maggie Moon, koja ističe da "populacijske studije pokazuju da redoviti unos kurkume čuva kognitivnu funkciju, smanjuje kortizol i upalu te pojačava neurotrofični faktor koji potiče iz mozga, a sve to podupire učenje i pamćenje".

Kako kurkumu uključiti u prehranu?

Dodavanje kurkume u prehranu može biti izvrstan način za obogaćivanje jela i pića, dok usput brinete o zdravlju. Postoji više načina i kombinacija kako sve možete konzumirati i kombinirati kurkumu. Neki od najpoznatijih su dodavanje začina različitim varivima, juhama i riži, ali se može dodati i u kave te smoothieje za mentalni poticaj, prenosi Eating Well. 

Također, kurkuma se često koristi u jelima poput curryja, a neki ljudi dan vole započeti s malo kurkume i meda na šniti kruha za mentalni poticaj od samog početka dana. Preporučuje se kombinirati kurkumu s crnim paprom kako bi tijelo moglo učinkovitije apsorbirati kurkumu te povećati njezine zdravstvene dobrobiti.

Pročitajte više