Ako izbacite prerađenu hranu iz prehrane, tijelo će vas nagraditi

Foto: 123RF

SVATKO bi pri kupnji namirnica trebao dobro pročitati sadržaj proizvoda prije nego što ga ubaci u košaricu i ponese kući.

Prerađena hrana može biti jako štetna za vaše zdravlje i trebali biste je konzumirati što manje, a ona uključuje svu gotovu hranu, kolače i slatkiše te tjesteninu.

Kada prestanete konzumirati prerađenu hranu, vaše tijelo će vam biti zahvalno i nagraditi vas svim ovim blagodatima.

1. Imat ćete zdrave desni i zube

Probava započinje u ustima pa možda ne čudi što su zdravi desni i zubi nusproizvod neprerađene prehrane.

Eliminacija slatkiša i zaslađenih napitaka pomaže u održavanju zdravih zubi te smanjuje rizik od karijesa.

Ako žudite za slatkim, to ispunite prirodnim oblicima šećera, poput onih koji se nalaze u voću.

2. Imat ćete sjajnu kosu i jake nokte

Zdrava prehrana koja sadrži omega 3 masne kiseline, antioksidante, vitamine i minerale siguran je način da dobijete jaku kosu i nokte.

Vaša kosa i nokti napravljeni su od bjelančevina, stoga obavezno uključite namirnice poput ribe, peradi, jaja, graha i orašastih plodova kako bi kosa ostala jaka.

Uz to, prehrana bogata raznim voćem i povrćem osigurat će vitamine C, E i biotin koji će pomoći u rastu bujne i duge kose te trajnih i čvrstih noktiju.

3. Imat ćete više energije

Ako ste dobro spavali, a i dalje nemate energije, za to bi mogao biti krivac vaš - doručak.

Da biste pokrenuli energiju, prvi obrok dana trebao bi sadržavati tri važne komponente: bjelančevine, ugljikohidrate iz cijelog zrna i zdrave masti.

Ove se hranjive tvari međusobno podržavaju, a kad se kombiniraju, stvaraju zalihu energije.

4. Osjećat ćete se sito

Dobro izbalansirana kombinacija ugljikohidrata, proteina i zdravih masnoća od cjelovitih žitarica će pružiti vašem tijelu energiju tijekom nekoliko sati, što će smanjiti želju za nezdravim grickalicama.

5. Smanjit ćete rizik od bolesti

Visoko prerađena hrana često sadrži dodani natrij, šećer ili masnoće te aditive zbog kojih ćete dobiti nepotrebne kalorije, a sve se to povezuje s kroničnim stanjima poput srčanih bolesti, nekih vrsta raka i dijabetesa.

Pazeći da vaš tanjur sadrži voće i povrće, poput graha, soje i orašastih plodova, smanjujete rizik od razvoja bolesti.

6. Bit ćete mentalno zdraviji

Neprerađena hrana podupire fizičko i mentalno zdravlje. 

Poznato je da je dijeta bogata omega 3 masnim kiselinama i vitaminom B idealna za ublažavanje depresije i podizanje raspoloženja.

7. Bit ćete produktivniji na poslu

Dijeta sastavljena od cjelovitih namirnica potaknut će vaš mozak na rad i pomoći vam da se usredotočite. Hrana koja sadrži bjelančevine poput čistog mesa, peradi, ribe, sira i jaja pospješuje otpuštanje dopamina, neurotransmitera koji vam pomaže da ostanete usredotočeni.

Cjelovite žitarice, poput tjestenine od cjelovite pšenice i smeđe riže, te chia sjemenke su namirnice koje podižu razinu šećera u krvi te vam pomažu izdržati prenatrpan raspored.

8. Spavat ćete bolje

Preskočite konzumiranje slatkiša koji vam remete san. Umjesto toga odaberite hranu koja sadrži puno triptofana, kao što je mlijeko ili šaka badema koji vaše tijelo hrane bjelančevinama i melatoninom koji će vam pomoći da se umirite i zaspite.

Pročitajte više