Ako želite dugo živjeti, ova namirnica je najbolji odabir za međuobrok

Foto: Pexels

POSTOJI puno namirnica koje mogu pomoći u povećavanju šansi da živite što dulje. Pa ipak, jedna namirnica bi se trebala nalaziti na vašem svakodnevnom jelovniku - borovnice.

Borovnice su možda malene u usporedbi s drugim voćem, no kad pogledate zdravstvene prednosti borovnica, lako se mogu svrstati u kategoriju najboljih namirnica za dulji život.

Zašto su borovnice najbolji međuobrok?

Borovnice zapravo imaju najveću količinu antioksidansa u usporedbi s bilo kojom drugom hranom, a prema studiji Nacionalne akademije znanosti Sjedinjenih Američkih Država, hrana bogata antioksidansima pomaže u ostvarivanju dugovječnosti. Konkretno, dokazano je da prehrana bogata antioksidansima - koji se obično nalaze u voću i povrću - usporava proces starenja i smanjuje rizik od "degenerativnih bolesti starenja kao što su rak, kardiovaskularne bolesti, pad imunološkog sustava, disfunkcija mozga i mrena."

Osim toga, zbog tih antioksidansa borovnica može pomoći neutralizirati slobodne radikale koji uzrokuju oštećenje DNK u vašem tijelu. Oštećenje DNK događa se s godinama, ali konzumiranjem dobre količine antioksidansa možete usporiti oštećenja.

I na kraju, ti antioksidansi mogu čak i pomoći u snižavanju razine LDL, "lošeg", kolesterola kroz proces oksidacije. Jedno istraživanje časopisa Journal of Nutrition pokazalo je kako su borovnice u samo osam tjedana mogle smanjiti razinu kolesterola kod pretilih ljudi za 27%! To je zbog polifenola u borovnicama koji su ključni za čuvanje kardiovaskularnog zdravlja i usporavanje starenja vaših stanica, prema studiji objavljenoj u časopisu Nutrients.

Uz bogate antioksidanse, borovnice su bogate i svim ostalim vrstama hranjivih sastojaka koji su izvrsni za vaše tijelo i za vašu dugovječnost. Jedna šalica borovnica sadrži 4 grama prehrambenih vlakana, 24% dnevnih potreba za vitaminom C, 36% vitamina K, kao i 25% potreba za manganom - što je važan mineral za cjelokupnu funkciju vašeg tijela, piše Eat This, Not That.


 

Pročitajte više