Alkohol nije jedini krivac: Prehrambene navike kojima uništavate jetru

Foto: Pexels/Yan Krukov

SIGURNO znate da vaša prehrana utječe na tjelesne masnoće i zdravlje srca. Ali razmišljate li ikad o tome kako hrana koju jedete može utjecati na vašu jetru? Naime, bezalkoholna masna bolest jetre (NAFLD) je sve češći zdravstveni problem.

"Njeni se simptomi često ne manifestiraju sve dok jetra ozbiljno ne bude ugrožena", kaže dr. Kristin Kirkpatrick koja je već 20 godina dijetetičarka u klinici Cleveland.

Kirkpatrick objašnjava da jetra inače ima malo masnoća, ali kad pređe 10% masti, imate bezalkoholnu masnu bolest jetre.

"Većina ljudi to neće ni znati dok im krvna slika ne pokaže da su im povećani jetreni enzimi. U tom će trenutku liječnik obično pogledati druge metaboličke markere poput prekomjerne tjelesne težine ili provjere je li njihov hemoglobin A1c previsok", objašnjava.

Sve što konzumirate, od slatkih napitaka do krafni, margarita ili lijekova, može utjecati na vašu jetru jer je jedan od glavnih poslova jetre detoksikacija i metabolizacija onoga što progutate. 

Eat This, Not That je izdvojio neke od namirnica koje mogu štetno djelovati na jetru:

1. Zaslađeni napitci

"Postoje neke vrlo jasne stvari koje pridonose prekomjernoj proizvodnji masti u jetri, a šećer je jedna od njih", kaže Kirkpatrick.

Amerikanci troše u prosjeku 30 kilograma dodanog šećera godišnje, prema Američkom udruženju za srce. Najveći izvor su zaslađena pića poput gaziranih napitaka i sportskih pića, ali i slatkiši i deserti na bazi mliječnih proizvoda. 

2. Rafinirani ugljikohidrati

Kolači, peciva, krafne, muffini i slični proizvodi izrađeni su od visoko rafiniranih žitarica. Bijeli kruh, peciva s hamburgerima i hotdogovima, tijesto za pizzu, krekeri, bijela riža i tjestenina, napravljeni su od rafiniranog bijelog brašna bez vlakana i dodanih šećera.

Jedenje ove hrane povisuje šećer u krvi i može dovesti do rezistencije na inzulin, za koji se vjeruje da je ključni uzrok infiltracije masti u jetru, prema Američkom koledžu za gastroenterologiju.

3. Prerađena hrana

Gotovo sve što dolazi u kutiji, vrećici ili limenci visoko je prerađena hrana. Pomislite na čips, gotove juhe, zaleđene obroke, jela za mikrovalne pećnice, pakirane žitarice... Ova hrana ne samo da obično sadrži rafinirane ugljikohidrate i dodane šećere, već je često prepuna soli. Studije na životinjama objavljene u Journal of Agricultural and Food Chemistry sugeriraju da visok unos natrija može dovesti do visokog rizika od oštećenja jetre i fibroze.

4. Crveno meso

Crveno meso i druga hrana bogata zasićenim mastima (pržena hrana, punomasno mlijeko i sir) povezani su s bezalkoholnom masnom bolešću jetre. Studija objavljena u The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism koja je uspoređivala prekomjerno konzumiranje zasićenih masnih kiselina i prekomjerno konzumiranje polinezasićenih masnih kiselina tijekom osam tjedana otkrila je da je, iako je povećanje tjelesne težine bilo slično, samo povećanje potrošnje zasićenih masnoća povećalo sadržaj jetrene masti. Slično tome, studija iz 2020. godine objavljena u Diabetes Careu pokazala je da prehrana bogata zasićenim mastima ima snažan učinak na povećanje triglicerida u jetri.

5. Alkohol

Naravno, poznato je da pretjerano uživanje u alkoholu šteti jetri. No čak i umjerena upotreba alkohola može uzrokovati dodatno nakupljanje masti u jetri kod ljudi s bezalkoholnom masnom bolešću jetre, prema Sveučilištu Michigan Fatty Liver Disease Clinic.

Pročitajte više