Što se događa s tijelom ako ne jedemo dovoljno povrća?

Foto: Shutterstock

JEDENJE voća i povrća dio je prehrane koji nitko ne bi trebao zanemariti, ali to često nije slučaj za mnoge ljude. Ponekad je lakše odabrati brzo dostupne i jednostavne namirnice koje nije potrebno puno obrađivati ili tek toliko nešto prigristi kako bismo prestali biti gladni. 

U takvim situacijama mnogi jedu opcije poput brze hrane i hrane bogate šećerima, soli i nezdravim mastima koje loše utječu na tijelo, izbjegavajući jesti povrće, koje je vrlo korisno za cjelokupno zdravlje. Skupina dijetetičara za Parade izdvojila je što se događa s tijelom ako ne jedemo dovoljno povrća.

Smanjuje se unos vlakana

Dijetetičarka Cara Harbstreet ističe da "preskakanje porcija povrća znači da ne dobivate ključne hranjive tvari koje biste unijeli takvom prehranom, uključujući vlakna. Dosljedno nizak unos vlakana može utjecati na zdravlje crijeva ili cjelokupno zdravlje".

S njom se složio i dijetetičar Daniel Chavez, koji tvrdi da "nedostatak povrća u prehrani podrazumijeva nedostatak vlakana, što rezultira neredovitim pražnjenjem crijeva i gastrointestinalnim problemima".

Raste rizik od razvoja bolesti

Voće i povrće potrebno je jesti svaki dan, a poželjno je pojesti i nekoliko različitih vrsta tijekom dana. No, to nije slučaj kod mnogih koji ponekad u danu ne pojedu ni jedno voće ili povrće.

"Nedovoljna konzumacija voća i povrća može povećati rizik od mnogih zdravstvenih stanja, uključujući kardiovaskularne bolesti, dijabetes, visoki krvni tlak i moždani udar", tvrdi dijetetičarka Jennifer Hernandez.

Posljedice neredovite konzumacije utječu i na imunološki sustav. "Bez stalne opskrbe vitaminima i antioksidansima iz povrća, imunološki sustav jedva bi se mogao 'boriti' i protiv šmrcanja", kaže dijetetičarka Kalyn True, prenosi Parade.

Manjak energije

Zdrava i uravnotežena prehrana ključ je za dovoljnu razinu energije tijekom dana. "Povrće pruža esencijalne vitamine i minerale koji pomažu pretvoriti hranu u energiju. Ako stalno preskačete povrće, mogli biste se osjećati umorno i tromo tijekom dana, što predstavlja izazov za koncentraciju ili praćenje koraka s dnevnim aktivnostima", ističe True.

Možda ćete biti više žedni

Iako je pijenje tekućine i dalje najbolji način za hidraciju, jedenje određenih namirnica također može pomoći u tome.

Harbstreet tvrdi da povrće, sa svojim visokim sadržajem vode, pridonosi ukupnom dnevnom unosu tekućine. Svu tekućinu koja je potrebna doista možete unijeti pijenjem vode i drugih napitaka, ali porcija povrća "računa se" kao oblik hidracije.

Mogu se pojaviti problemi s kožom

Povrće je bogato hranjivim i dobrim nutrijentima, stoga ne bi trebalo iznenaditi da prehrana bogata povrćem dobro utječe na kožu. 

Chavez objašnjava da povrće "sadrži hranjive tvari poput vitamina A i antioksidanse koji potiču zdravu kožu. Bez dovoljno povrća može doći do suhe kože, akni, preranog starenja i drugih problema s kožom", prenosi Parade.

Pročitajte više