U dodacima prehrani možda se kriju neki štetni sastojci. Evo na što pripaziti

Foto: Pexels

U POSLJEDNJE vrijeme puno se govori o štetnosti ultraprerađene hrane, ali možda ćete se iznenaditi kada doznate da se i u dodacima prehrane ponekad kriju tvari koje bi bilo bolje izbjegavati.

Suplementi se ne sastoje samo od vitamina i minerala. U njima su i tvari koje povećavaju volumen, daju boju proizvodu ili produljuju rok trajanja.

"Ljudi misle da su suplementi zdravi. Neki zaista i jesu, ali postoje i oni koji mogu biti štetni kao i ultraprerađena hrana, osobito ako se redovito uzimaju u velikim količinama", kaže nutricionistica Carol Granger za britanski list Daily Express.

Farmaceutkinja Niamh McMillan kaže da "dodaci mogu sadržavati dodatne sastojke iz različitih razloga."

"Ponekad su ti sastojci nositelji aktivnog sastojka, ponekad olakšavaju topljivost ili apsorpciju, a ponekad osiguravaju stabilnost. Nisu štetni i prošli su rigorozna sigurnosna ispitivanja prije nego što se mogu koristiti u proizvodnji dodataka", istaknula je.

Ipak, nutricionistica Aimee Benbow tvrdi da bismo trebali biti znatiželjni i proučiti sastojke suplemenata koje uzimamo.

Tablete ili kapsule?

"Ako se odlučite za tablete, općenito ćete dobiti više obrađen proizvod. Tablete zahtijevaju veziva i ljepila kako bi se tvari držale zajedno. Kapsule zatvaraju hranjive tvari i sastojke u ovojnicu dobivenu od biljne celuloze. Stoga su kapsule manje ultraprerađene", tvrdi Benbow.

Slično, zgušnjivač karagenan može se koristiti za povećanje količine dodataka prehrani.

"Unatoč tome što ekstrakt morske trave zvuči zdravo, istraživanje je pokazalo da karagenan može izazvati upalu sluznice crijeva", upozorila je.

Provjerite boju

Blistavo bijeli dodaci prehrani rezultat su upotrebe titanijeva dioksida.

"Ista se tvar koristi za izbjeljivanje paste za zube. Europska agencija za sigurnost hrane nedavno je zabranila titanijev dioksid u hrani i dodacima prehrani u EU", pojašnjava Benbow.

Kapsule i tablete koje sadrže prirodne sastojke često su prirodnijih boja, od bež do zelene.

U konačnici, sve sugovornice slažu se da vitamini i dodaci prehrani nisu zamjena za zdravu prehranu.

"Preporučila bih da se prvo usredotočite na hranu i težite ravnoteži. Vitaminski i mineralni dodaci zamišljeni su upravo kao to - dodatak zdravoj prehrani, a ne zamjena za nju", poručila je Granger.

Pročitajte više