Beskorisne vježbe? Da, i one postoje!

Foto: 123RF

VJEŽBATE mjesecima, ali na svom tijelu ne vidite pomak... Možda je jedini razlog taj što radite pogrešne i potpuno beskorisne vježbe.
 
Obični trbušnjaci
 
Svakodnevno radite po stotinjak trbušnjaka, a na svom trbuhu ne vidite niti jedan mišić? Razlog tome može biti to što su trbušnjaci slabo pa skoro i nikako efikasni kada se usporede s efikasnošću većine drugih vježbi za trbušne mišiće.
 
Vježbe na spravama za abduktore i aduktore
 
Žene prosto obožavaju ove dvije sprave, no kada bi znale da je njihov učinak gotovo beskoristan, više nikada ne bi sjele na njih. Naime, mnogo veći napredak u zatezanju vanjskih i unutarnjih butina postiže se izvođenjem složenijih vježbi koje ne izoliraju samo taj mali dio. Neke od tih su iskoraci i čučnjevi - vježbe šampioni za razvoj mišića nogu i zadnjice.
 
Hiperkstenzija
 
S ovom potpuno neučinkovitom vježbom ne samo da ćete izgubiti vrijeme nego ćete i riskirati ozbiljnu povredu donjih leđa i bol koja bi se kasnije mogla doživotno javljati. Dodatkom utega kako biste još više povećali opterećenje donjeg dijela leđa samo pravite katastrofu kičmenom disku.
 
Čučnjevi na smith spravi
 
Svi muškarci koji žele izgraditi velike i snažne kvadricepse i sve dame koje žele izgraditi impresivnu zadnjicu, i znaju dobro za čudotvorni učinak čučnjeva, njihovim izvođenjem na smith spravama pogoršavaju situaciju jer kretanje šipke po vertikalnoj šini ne samo da smanjuje aktivaciju zadnje lože, već i izaziva dodatno opterećenje nogama, a posebno koljenima. Zbog toga ovu vježbu radite na tradicionalan način i izbjegavajte smith spravu.

Pročitajte više