Britanci odobrili revolucionarni lijek koji bi mogao pomoći da skinemo 12 kilograma

Foto: Unsplash

VELIKA Britanija odobrila je lijek koji navodno dokazano pomaže u mršavljenju. I to ne znači da ne trebate zdravo jesti i trenirati te da se možete ubijati u prženoj hrani i kalorijskim poslasticama. Umjesto da bude izgovor za vođenje nezdravog životnog stila, lijek bi se mogao koristiti kao pomoć u liječenju pretilih osoba i osoba s prekomjernom tjelesnom težinom te se odobrava uz preporuke zdrave prehrane i tjelovježbe.

Lijek tirzepatid oponaša hormone koji pomažu ljudima da se osjećaju punije nakon jela, potičući ih da jedu manje i time izgube težinu. Studija o lijeku ranije ove godine je objavljena u New England Journal of Medicineu, a pokazala je da su sudionici koji su primili dozu lijeka izgubili petinu svoje tjelesne težine, odnosno, u prosjeku, 12.9 kilograma u godini dana. Za usporedbu, oni koji su primili placebo lijek, izgubili su samo tri posto svoje tjelesne težine.

Lijek se daje u obliku injekcije, jednom tjedno. Regulatorna agencija za lijekove i zdravstvene proizvode (MHRA) odmah nakon studije odobrila je upotrebu tirzepatida za odrasle osobe s loše kontroliranim dijabetesom tipa 2. Od više od 4.9 milijuna ljudi koji imaju dijabetes u Ujedinjenom Kraljevstvu, 90 posto njih ima tip 2. Otprilike 85 posto te skupine ima prekomjernu tjelesnu težinu ili je pretilo, a gubitak težine može pomoći u kontroli dijabetesa.

Studije o lijeku utvrdile su da tirzepatid može pomoći pacijentima da postignu svoje ciljeve mršavljenja brže od semaglutida, sličnog lijeka koji je odobren u veljači, piše LADbible.

Pročitajte više