Budite pametniji i pecite super sočne kolače s ovim savršenim zamjenama za maslac

Foto: 123rf 

MOŽE li tko zamisliti božićne kolačiće bez grama masla u njima – margarina, maslaca, ulja – dodatka koji kolačiće čine sočnima, prhkima, dugotrajnijima... E pa, ove se godine pokažite kao pravi znalci i specite brdo super zdravih kolača. Čak i ako vam smetaju jaja u receptu – i njih je itekako moguće zamijeniti drugačijom varijantom  - samo „namočite“ suhe sastojke i povežite ih primjerice pireom od jabuka, veganskim mlijekom, tofuom, bananama, namočenim lanenim sjemenkama pa čak i – tikvicama. 

A kako su jaja zamjenjiva, zamjenjive su i masti, iako će svaka prava domaćica reći da bez malo masti nema ni dobrih kolača. Ali – mi radije biramo samo zdravo! Kolače koji nas neće debljati, koji nam se neće miješati u razinu kolesterola i u kojima će stvarno moći uživati bez grižnje savjesti. 

I zato – birajte pametno. 

Pire/umak/gusti sok od jabuka 

Ovaj se ukusni derivat jabuke zaista može koristiti na razne načine. Često je baš on zamjena za maslac u kolačima, i to mahom biskvitnim kolačima (slatki kruh). Dovoljno je zamijeniti količinu maslaca s istom tom količinom umaka od jabuke. Doduše, tako bi vam kolač mogao biti malo gnjecav, što je skroz u redu ako baš takav volite, ali ako ga želite zgusnuti možete zamijeniti pola količine maslaca, ili dvije trećine maslaca s istom tom količinom umaka od jabuka. Ili jednostavno dodati malo više suhih sastojaka. 

Avokado

Odlična zamjena za maslaca je i gnječeni avokado – posebno ako radite keksiće ili kolačiće tipa muffina, a potrebno je zamijeniti barem polovicu potrebne količine masti u receptu. Avokado ne samo da će uvelike smanjiti kaloričnost kolačića već će im dati mekšu, podatniju i sočniju formu tako da čak i suhi keksi mogu skrivati tu iznenađujuću sočnost od avokada. 

Također, dobro će vam doći i kod izrade kolača s kremama u kojima konačno nećete morati osjećati okus margarina. 

Kanola ulje 

Mnogi ga smatraju zdravijim čak i od maslinovog ulja pa vjerujemo da su mnogi od vas već imali prilike probati kanola ulje – ulje koje svoj naziv duguje kratici – Canadian low acid oil. Smatra se najzdravijim uljem za kuhanje zbog jako niske razine zasićenih masnih kiselina te velikom količinom omega-3 masnih kiselina. Drugim riječima – dovoljno je masno i zasitno, a zdravo – i zbog toga je idealno kao zamjena u receptima za kolače, posebno one gdje se traži rastopljeni maslaca. Zamijenite isto ili većinsku količinu s kanola uljem, a dio s neslanim maslacem,  i uživajte u slasnom i slatkom – bez grižnje savjesti. 

Grčki jogurt 

Nema činjenice kojima bismo potukli zdravstvenu stranu grčkog tipa jogurta pa je zato itekako poželjan i u kolačima. Doduše, za „pravu“ strukturu kolačića bolje je ne zamijeniti cijelu količinu potrebno maslaca/margarina, ali u omjeru 50:50 grčki će vam jogurt jamčiti puno manje kalorija, malo više proteina, i svakako manje lošeg kolesterola. Možete se čak i poigrati s količinama i vidjeti je li vam za krajnji rezultat kolač dovoljno ukusan i možete li čak, prema vlastitom ukusu, dodatno povećati količinu grčkog jogurta, odnosno još malo smanjiti maslac. 

Pire od suhih šljiva 

S obzirom da je na našem tržištu teško pronaći pire od suhih šljiva, jednostavno ubacite suhe šljive u blender i blendajte ih s jako malo vode, da biste dobili gust pire te njime zamijenite svu količinu maslaca. I ne zazirite odmah od ideje jer će vam kolači na bazi ovakvog pira definitivno dati dovoljno štofa da bude sočan i ukusan, okus šljiva dat će mu svečaniju aromu – posebno ako radite kolače na bazi čokolade i cimeta. Jamčimo – nemasni čoko kolač s ovim će pireom biti za prste polizati. Čak bi vas i tradicionalna domaćica mogla tražiti recept. 

 

Pročitajte više