Čaj od hibiskusa: Savršen za imunitet i krvni tlak

Foto: Pexels.com

HIBISKUS sa svojim pikantno-voćnim okusom predstavlja savršen izbor za piće tijekom dana. Osim primamljivog okusa, čaj od hibiskusa je dobar za naše zdravlje.

Hibiskus je, između ostalog,  dobar za jačanje imuniteta i snižavanje krvnog tlaka. Ali imajte na umu da na internetu možete pročitati razne informacije koje možda nisu točne. Uvijek provjerite s liječnikom smijete li piti određeni čaj iz medicinskih razloga. Nutricionistica Amanda Kostro Miller navela je za Byrdie potencijalne benefite čaja od hibiskusa.

1. Pun je antioksidansa

Čaj od hibiskusa je odličan izvor antioksidansa, odnosno supstanci koje uklanjaju potencijalne prijetnje organizmu. Antioksidansi se mogu pronaći u biljnim antocijaninima, komponentama antioksidansa koje su poznate po tome da podržavaju kardiovaskularni sustav.

2. Snižava krvni tlak

Nekoliko istraživanja je pokazalo da konzumiranje čaja od hibiskusa može sniziti krvni tlak. Ovaj čaj može biti efektna zamjena za lijek, ali je veoma važno razgovarati sa svojim liječnikom o količini čaja koju smijete piti, pogotovo ako imate problema sa srcem i krvnim tlakom. Postoji mogućnost da konzumiranje čaja od hibiskusa utječe na lijekove koje uzimate.

3. Jača imunitet

Hibiskus sadrži vitamin C i željezo, koji podržavaju jak i zdrav imuni sustav.

4. Može imati pozitivna svojstva za borbu protiv raka

Čaj od hibiskusa može imati pozitivna svojstva u borbi protiv raka, zato što u sebi sadrži visoke razine polifenola. Sva istraživanja koja su provedena kako bi se dokazao utjecaj hibiskusa na rak, provedena su na ekstraktu hibiskusa, a ne na čaju. Potrebno je provesti istraživanje kako bi se ova pozitivna svojstva dokazala i za ovaj napitak.

5. Bolji rad jetre

Istraživanja su pokazala da ekstrakt hibiskusa može umanjiti oštećenja jetre i poboljšati njezin rad. I zbog ovog djelovanja hibiskusa, potrebna su dodatna ispitivanja na čaju, kako bi se potvrdilo djeluje li isto kao ekstrakt.

6. Odlična zamjena za sokove pune šećera

Čaj od hibiskusa nema kalorija i mnogo je zdraviji od sokova sa šećerom. Odličan je za ljude koji žele izgubiti na težini ili zadržati određenu težinu.

7. Hidrira

Čaj od hibiskusa, ali i ostali nezaslađeni čajevi, odlični su za ljude koji ne vole piti vodu. Čaj od hibiskusa može zadovoljiti dnevni unos tekućine, nema potrebe piti nezdrave sokove.

Kako pravilno dozirati i skuhati čaj od hibiskusa

Većina čajeva od hibiskusa ne sadrži kofein, pa ga možete piti u bilo koje doba dana. Amanda Kostro Miller savjetuje da se ovaj čaj pije nekoliko puta na dan, kako bi uspio pozitivno djelovati na organizam. Jedna studija je dokazala da je potrebno piti 450 miligrama čaja svakog dana, tijekom šest tjedana, kako bi on djelovao i snizio tlak.

Način na koji kuhate čaj je veoma važan. Ako ga prekuhate, možete smanjiti njegove antioksidantne komponente.

Evo kako pravilno skuhati čaj:

  • Koristite svježu, čistu i hladnu vodu.
  • Potopite hibiskus u vodu (kada voda dosegne 96 stupnjeva Celzijevih), poklopite kuhalo i ostavite stajati tako dvije do tri minute.
  • Imajte na umu da što duže ostavite hibiskus u vodi, okus će biti pikantniji. Ako želite da duže stoji, povremeno probajte čaj, kako biste znali kada je dostigao željeni okus.

Pročitajte više