Čokoladne karamele od samo 4 sastojka nisu samo niskokalorične već i turbo zdrave

Foto: 123rf

NARAVNO, nisu sve čokoladne karamele ovako super zdrave, ali ove – da. Vrlo su jednostavne za napraviti i doista se sastoje samo o 4 sastojka – sjemenke suncokreta, datulje, morska sol i tamna čokolada, odnosno komadići čokolade.

Jedna karamela sadrži od 60 do 100 kalorije, ovisno kako ih velike napravite, pa slobodno za međuobrok pojedite barem dvije. Zvuči preslatko, zar ne, posebno ako znate i koliko ste dobrih nutrijenata pritom pojeli. Naime, ova je količina dostatna za nekoliko dana, taman da si u tom periodu osigurate i dovoljno zdravih namirnica. Suncokretove su sjemenke naime bogate vitaminima E, B1, B3, B6, folnom kiselinom te mineralima poput bakra, mangana, selena, fosfora i magnezija, a datulje koje su poznate kao jedno od najzdraviji voćki na svijetu kriju još širi spektar zdravstveno savršenih kombinacija. Doista je bogat popis toga za što su dobre pa izdvajamo samo neke – pune su vlakana, daju savršen osjećaj sitosti te u sebi imaju savršenu količinu zdravih šećera.

Sastojci:

1 i pol šalica blago preprženih (bez soli) sjemenki suncokreta

2 šalice datulja

1 žličice fine morske soli

3 šalice komadića tamne čokolade

Po želji i malo grube morske soli za dekoraciju

Priprema:

U blender stavite sol, datulje i sjemenke suncokreta koje ste ranije malo prepržili na tavi (bez ulja). Blendajte dok ne dobijete finu masu koju ćete potom prstima rasporediti i utisnuti na limu obloženom masnim papirom. Ukoliko vam se na površini pojavi malo ulja od sjemenki, slobodno po njemu malo utapkajte ubrus.

Lim stavite u hladnjak na 20-ak minuta da se dobro stisne.

U međuvremenu otopite čokoladu na pari.

Prije nego izvadite masu iz frizera pripremite si novi lim obložen masnim papirom na koji ćete istresti masu, narezati je i preliti otopljenom čokoladom.

Narežite je na kocke ili oblike koje želite, razdvojite ih sve malo, a potom malom žlicom uzimajte čokoladu i polijevajte je po svakoj kocki. Žličicom ćete lakše kontrolirati koliku ćete količinu čokolade staviti i pritom ćete njome moći lijepo zagladiti čokoladom svaku karamelu.

Ako želite, pospite ih s malo grube soli.

Lim vratite u frizer na još 20-ak minuta da se čokolada dobro stisne.

Uživajte u super slatkom i zdravom međuobroku. Ili onda kada vam dođe malo za slatko...

Pročitajte više