Crveno meso i sir u umjerenim količinama mogu biti zdravi, kažu znanstvenici

Foto: Instagram

KADA si odluče dati oduška, slavne zvijezde točno znaju što će pojesti. Tako Dwayne The Rock Johnson, Chriss Pratt i Zac Efron, koji su zbog svojih mišićavih tijela mnogima uzor, najradije biraju crveno meso i sir. 

Znanstvenici sa Sveučilišta u Kanadi sada su otkrili kako te namirnice mogu popraviti zdravlje srca i tako smanjiti rizik od smrti. Takva saznanja proturječna su onim prethodnima koja su iznjedrila zaključak da crveno meso i sir mogu uzrokovati hipertenzije i visoki kolesterol.

“Ponovno treba razmotriti koja se hrana smatra visoko kvalitetnom. Naši rezultati pokazuju da su mliječni proizvodi i meso korisni za zdravlje srca i dugovječnost. To se razlikuje od aktualnih prehrambenih savjeta”, izjavio je glavni autor istraživanja dr. Andrew Mente.

Ovo istraživanje je rezultat analize podataka o više od 200.000 odraslih osoba u preko 50 zemalja. Tako su znanstvenici mogli usporediti različite načine prehrane, čime su došli do zaključka da crveno meso i sir kao dio uravnotežene prehrane imaju prednosti za zdravlje.

“Ljudi čija se prehrana sastoji od voća, povrća, orašastih plodova, mahunarki, ribe, mliječnih proizvoda i mesa, imali su najmanji rizik od kardiovaskularnih bolesti i rane smrti”, rekao je dr. Mente i dodao kako je zaključak da su rezultati prethodnih istraživanja zastarjeli. 

Aktualne smjernice preporučuju konzumiranje crvenog mesa do sedam puta tjedno, ali ne u količinama većim od 65 grama po porciji.

Pročitajte više