Čudan način na koji tetovaže mogu biti loše za vas ako vježbate

Foto: Instagram

VJEROJATNO niste razmišljali dvaput o tome kako tetovaže mogu utjecati na vaše zdravlje.

Tetovaže u posljednje vrijeme kao da su postale pravilo, a ne iznimka, no jedno nedavno istraživanje pokazalo je kako bi vježbači trebali obratiti posebnu pozornost na potencijalne opasnosti.



Naime, istraživači su proučavali stopu znojenja na tetoviranoj i ne-tetoviranoj koži te su otkrili kako tetovaže zapravo blokiraju izlučivanje znoja, i to do 50 posto. No, znojenje je način tjelesnog oslobađanja topline, a vrlo je važno da se možete učinkovito ohladiti, posebno tijekom vježbanja.

Budući da se tinta ubrizgava izravno ispod kože, na otprilike istoj dubini gdje su i vaše znojne žlijezde, ona ometa njihovu proizvodnju znoja, otkrio je voditelj istraživanja, doktor Maurie Luetkemeier. Koncentracija natrija u znoju tetovirane kaže bila je također viša nego u onoj bez tetovaža, što vjerojatno znači da tinta sprečava da se prirodni natrij iz vašeg znoja ponovno apsorbira u tijelo. Još nije poznato može li to dovesti do nedostatka hranjivih tvari, ali je moguće.

Dobra vijest? Sve je dobro ako na sebi imate jedan ili dva manja dizajna, jer će koža koja nije tetovirana moći nadoknaditi mali postotak tetovirane kože. Tako, što je više tinte, to je veći rizik od pregrijavanja.



"Potrebna vam je odgovarajuća tekućina kako bi se mogli uopće znojiti, tako da za ljude koji imaju veći postotak istetovirane kože tekućina postaje još važnija. Dakle, ako imate puno tetovaža, nemojte zaboraviti piti dovoljno tekućine prije, tijekom i nakon vježbanja. Možda također trebate konzumirati i dodatne elektrolite za nadopunjavanje natrija", zaključak je istraživača.

Pročitajte više