Čupanjem sijedih neće izrasti više njih, ali evo zašto to ne biste smjeli raditi

Foto: Shutterstock

"SVAKI put kad iščupate sijedu vlas, još više će ih izrasti na njenom mjestu." Svi smo čuli tu glasinu, ali je li to istina? Ispostavilo se da čupanje sijedih vlasi nije dobra ideja, ali ne zato što ćete ih na kraju imati više.

"Volio bih da je ovo istina, jer bismo onda tako lako mogli pomoći ljudima s gubitkom kose", rekao je Mirza Batanović, stilski direktor profesionalnog brenda za njegu kose. "Ali čupanjem jedne vlasi ne potičete rast više njih, to je ideja koja nema utemeljenje u znanosti. Normalno je izgubiti do 159 vlasi dnevno, ali u osnovi one nisu ni na koji način povezane, tako da čupanje jedne ne utječe na druge."

Ne dobivate više sijedih vlasi zato što ste jednu počupali - pojavljuju se jer vrijeme prolazi

Dakle, što se točno događa kad izvučete sijedu vlas da je ne morate gledati, pa i barem nakratko? Prema Michaelu Van Clarkeu, londonskom frizeru, "počupana vlas kojoj ste skratili život odmorit će se i započeti svoj sljedeći ciklus rasta nakon otprilike tri mjeseca".

"U svakom ciklusu nakon otprilike 20 godina vlasi ponovno izrastu malo tanje i ostaju malo kraće. Ciklusi vlasi na glavi prosječno traju pet godina, a postoji ograničen broj ciklusa rasta", rekao je.

Osim što ste skratili jedan od tih ciklusa, možda radite stvarnu štetu koju bi bilo teško ispraviti. "Čupanjem kose možete traumatizirati folikul dlake, što može dovesti do infekcije ili čak ćelavih mrlja", upozorila je stilistica Jennifer Korab. "Možda činite više štete nego koristi."

Zašto onda primjećujete više sijedih, premda ih čupate?

Sijeda kosa je neizbježan dio starenja, tako da ćete ih primijetiti sve više kako vrijeme bude prolazilo. "Melanin je pigment koji daje boju kosi i koži", objasnila je stilistica Helen Reavey. "Broj pigmentnih granula prirodno se počinje smanjivati kako osoba stari, obično između 28. i 40. godine. Razlog tome je što melanociti, stanice koje proizvode melanin, počinju usporavati i gubiti svoj efekt.

"Kosa zapravo nije sijeda, već je potpuno prozirna. Sivi ton zapravo se svodi na postotak prirodne boje kose koja je ostala i koja tako uzrokuje više različitih nijansi", rekla je. Vaš DNK i vaš stil života igraju ulogu u tome koliko brzo se sijede pojave, rekao je Juan Serrano, direktor marketinga jednog brenda za njegu kose. "Vaša biološka građa i genetika određuju kada počinjete sijedjeti", rekao je. "Stres može pojačati ili ubrzati proces."

"Ne vjerujem da je osveta ugrađena u prirodu", objasnio je Van Clarke. "Ali svejedno vam slijedi više sijedih jer je to putanja života."

Pročitajte više