Danas je najdepresivniji dan u godini. Prevladajte ga uz ove savjete

Foto: 123RF

DANAS je Plavi ponedjeljak. Treći ponedjeljak u siječnju nosi taj naziv i slovi za najdepresivniji dan u godini. Smatra se da ga uzrokuju postblagdanska kriza, krivnja zbog nepridržavanja novogodišnjih odluka, hladno vrijeme i drugi faktori, a ove godine pada na 18. siječnja.

Neki smatraju da je Plavi ponedjeljak mit, drugi tvrde da su na taj dan doista neraspoloženi i depresivni. Ove godine Plavi ponedjeljak će mnogima teže pasti jer se događa dok je, zbog pandemije koronavirusa, u nekim zemljama na snazi lockdown.

Ljudima koje u ovo vrijeme pogađa depresija savjetuje se nekoliko stvari. Između ostalog, tjelovježba i volontiranje.

"Vježbanje je fantastično jer tijelo pritom otpušta hormone sreće. Ne morate vježbati u teretani, dovoljno je tek povećati razinu tjelesne aktivnosti hodanjem ili nekim drugim oblikom kretanja", kaže dr. Philip Clarke sa Sveučilišta Derby za BBC.

Poanta volontiranja je davati, a ne primati.

"To može biti dobar način da postanete sretniji bez ikakvih financijskih ulaganja", ističe dr. Clarke. 

Na današnji dan možete isplanirati neku zabavnu aktivnost, poput filmske večeri s partnerom ili obitelji, pronaći vrijeme za čišćenje ili odabrati hranu koja popravlja raspoloženje poput avokada i orašastih plodova koji obiluju zdravim mastima ili tamne čokolade koja sadrži snažne antioksidanse.

Pročitajte više