Debljaju li mandarine?

Foto: Instagram

KAKO se o mandarinama ne govori kad pričamo o "dijetnim" citrusima poput limuna i grejpa, je li onda točno da mandarine zapravo debljaju? Pogotovo ako ih jedemo u velikim količinama, kao što je to često slučaj sad kad su nam tek stigle na tržište. Mirisne, sočne i tako ukusne.

Debljaju li? Uglavnom ne!

Sad im je sezona pa uživajte u njima na dnevnoj bazi. Ako treba i za svaki obrok, iako naravno, ne mislimo da baš pojedete nekoliko kilograma svaki dan. Ta je količina ipak puno veća od umjerene.

Moramo naglasiti kako mandarina ipak spada u voće s velikim postotkom šećera, pa bi u sezoni mandarina ipak trebali pripaziti da tad konzumirate manje drugih šećera. Tako vaša linija neće osjetiti baš toliki šećerni napad. 

Što krije ukusna mandarina?

Kao što je već dobro poznato, mandarina je prava jesenska namirnica za podizanje imuniteta pred hladne, zimske dane. Puna je vitamina A, vitamina skupine B i C, a ima dosta folne kiseline, kalija, kalcija, magnezija, cinka i željeza.

Puna je i vlakana zbog čega se smatra dobrim izborom u dijetama, a dovoljno je hranjiva da može činiti samostalan obrok. Dvije-tri mandarine utažit će glad i žudnju za slatkim.

 


Osim toga, zbog svog je sastava mandarina ljekovita i za neke druge stvari, osim za liniju.

Ona dokazano snižava loš kolesterol, pogotovo bijeli dio kore, koji sadrži još više hranjivih sastojaka.

Postoji zapravo niz bolesti kojima mandarina ublažava rizike (od srčanog i moždanog udara do dijabetesa i ateroskleroze), a dokazano je dobra i za našu psihu, za dobro raspoloženje te svježiju, mlađu i ljepšu kožu.

Primjena joj je zaista široka

Ono što je divno kod tih sočnih jesenskih plodova je to što se mandarina može iskoristiti na mnoge načine. Sok se može fino sljubiti s mesom, ribom, čak i tjesteninom, možete je koristiti u kolačima, kao plod ili sok te je koristiti u salatama u raznim kombinacijama.
 

Od nje možete napraviti i ljekovitu masku za lice, koja će kožu pomladiti i dati joj zdraviji izgled. Stavite u blender nekoliko kriški mandarine, izmiksajte ih i dodajte im žlicu jogurta i meda. Masku nanesite na kožu lica i vrata te je ostavite da djeluje 10-20 minuta.

Ako imate masnu kožu, radite je dva puta tjedno, a oni sa suhom nek ostanu na tretmanu jednom tjedno.

Ako u njima pak najviše uživate na klasičan način, tad birajte mandarine koje su malo teže. Te imaju puno više soka, a kako biste spriječili gubitak hranjivih vrijednosti, mandarine držite u mračnom. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.