Dermatologinja otkriva koje namirnice nikada ne konzumira jer uništavaju kožu

Foto: Pexels

MNOGA istraživanja pokazala su da hrana koju konzumiramo utječe na zdravlje našeg organizma, a jednako tako i na zdravlje naše kože. Kako donosi Daily Mail, prehrana bogata voćem i povrćem može dati našoj koži sjaj, ali i mladolik izgled. Međutim, određene namirnice mogu dovesti do problema s kožom, odnosno pojave prištića, akni, suhe kože, pa čak i bora.

''Postoje određene namirnice čije izbjegavanje preporučujem svim svojim pacijentima za održavanje što boljeg zdravlja kože'', objašnjava dermatologinja Thivi Maruthappu, koja je navela nekoliko namirnice koje, kako kaže, nikada ne konzumira, a to preporučuje i ostalima.

Kao prvo, tvrdi kako bismo prvenstveno trebali izbjegavati konzumiranje namirnica bogatih rafiniranim šećerom. Naime, poznato je da konzumiranje previše šećera može uzrokovati debljanje i propadanje zubi, ali to nije dobro ni za naš ten. Previše rafiniranog šećera može potaknuti procese starenja u tjelesnim stanicama, upozorava dr. Maruthappu.

''Naravno da možemo umjereno uživati ​​u rafiniranom šećeru poput kolača, keksa ili slatkiša, a i sama sam sklona kuglici sladoleda. Međutim, višak rafiniranog šećera u našoj prehrani može ubrzati starenje kože'', dodaje dermatologinja.

Osim namirnica bogatih šećerom, tvrdi da su alkoholna pića druga stvar koja najviše uništava našu kožu. Kako objašnjava, konzumiranje velikih količina alkohola ne samo da uzrokuje mamurluk nego je i užasno za našu kožu. Diuretski učinak koji potiče tijelo da izluči više tekućine dovodi do gubitka tekućine i hranjivih tvari koje su vitalne za zdrav izgled kože.

''Kao rezultat toga, koža može biti bez sjaja, natečena i naborana zbog gubitka elastičnosti. Povrh toga, alkohol uzrokuje iritacije na koži, što dovodi do crvenila, pa čak i osipa. Općenito savjetujem da alkohol svedete na najmanju moguću mjeru, osobito uoči velikog događaja, kada želite da vaša koža izgleda najbolje moguće'', savjetuje Maruthappu.

Pročitajte više