Dermatolozi upozoravaju na opasan TikTok trend koji navodno jamči preplanulu put

Foto: Shutterstock

Ovih dana na TikToku ste mogli vidjeti hrpu videa u kojima se ljudi na plaži polijevaju pivom. Riječ je o novom trendu koji navodno jamči preplanulu put, ali dermatolozi pozivaju na oprez.

Influencer @imracim savjetovao je tisućama svojih pratitelja da kupe najjeftinije pivo, poliju se njime, a zatim legnu na sunce. Na profilu @thesfeirfamily objavljen je video u kojem mlada žena vrišti dok je polijevaju hladnim pivom.

Dermatolozi se tome protive i vjeruju da bi takva praksa mogla dovesti do toplinskog udara ili vas barem pretvoriti u ljepljivi magnet za muhe.

"Ne mogu vjerovati da je netko došao na takvu ideju. Ovo je izuzetno opasan trend s potencijalno vrlo ozbiljnim posljedicama", rekla je za The Sun Kathryn Clifford, suosnivačica dobrotvorne organizacije Skcin za podizanje svijesti o raku kože.

Šteta uzrokovana izlaganjem sunčevim zrakama je kumulativna, nepopravljiva i izravan uzrok karcinoma.

"Svi koji se trude vratiti s odmora preplanuli, izlažu se opasnosti od razvoja raka kože, a opekline od sunca usko su povezane s razvojem melanoma", dodala je Clifford.

Clifford upozorava da je rak kože nesrazmjerno čest kod mladih odraslih osoba i da je jedan od najsmrtonosnijih karcinoma u dobnoj skupini od 15 do 34 godine, istoj skupini koja slijedi suludi TikTok trend.

"Korištenje piva za tamnjenje, osobito bez SPF-a, značajno povećava rizik od opeklina od sunca, toplinskog udara i preranog starenja. Ako ne nanosite kremu sa zaštitnim faktorom, u samo deset minuta na suncu možete izgorjeti", dodala je.

Imajte na umu da svaka metoda koja se koristi za ubrzavanje tamnjenja zapravo čini više štete nego koristi i rezultirat će trajnim oštećenjem kože, prema dermatolozima.

Pročitajte više