Dijeta spiljskog čovjeka vraća se u modu, doznajte je li ispravan odabir za vas

Foto: 123RF

NE morate nužno pratiti vijesti iz svijeta zdravlja i fitnessa da biste znali da je svake godine popularna druga dijeta. Baš kada se javnost priviknula na ketogenu dijetu, sve se češće spominje jedna druga. Iako nije novost, dijeta spiljskog čovjeka se vraća u modu.

Nekima je možda poznatija kao paleo dijeta. Temelji se na pretpostavci da su naši preci u starijem kamenom dobu manje patili od bolesti poput dijabetesa, bolesti srca i pretilosti i to zahvaljujući pravilnoj prehrani i aktivnom načinu života.

Koncept prehrane je vrlo jednostavan: zabranjene su namirnice koje nisu bile dostupne spiljskom čovjeku. To su mliječni proizvodi, mahunarke, žitarice, kruh, brašno, rafinirani šećeri, procesirana ulja i sve ono što se pojavilo razvojem poljoprivrede.

Ono što možete jesti su voće i povrće, meso, riba, jaja, orašasti plodovi i sjemenke. Naglasak je na visoko kvalitetnoj, organskoj i neprerađenoj hrani koja se što manje termički obrađuje. 

Oni koji odaberu ovu dijetu moraju znati da će iz prehrane eliminirati mnogo toga, uključujući mliječne proizvode, trans masti i rafinirani šećer koji mogu uzrokovati probleme sa srcem i dijabetes. 

Stručnjaci kažu da je dijeta spiljskog čovjeka dobar odabir za one koji slijede smjernice ketogene dijete. Ipak, s obzirom na to da isključuje različite grupe hrane iz prehrane, važno je prije se savjetovati s liječnikom. 

Pročitajte više