Dijetetičarka: Doručak koji obožavaju milenijalci najbolja je opcija protiv upale

Foto: Shutterstock

DRUŠTVENE mreže prepune su slasnih i oku ugodnih recepata različitih boja i zanimljivih sastojaka, a jedno od jela o kojima se puno priča je tost s avokadom i jajetom.

Premda se starije generacije rugaju milenijalcima zbog ovog recepta, smatrajući ga pretjerano razvikanim i trendovskim, radi se zbilja o jednoj od najboljih kombinacija namirnica za smanjenje upala, prema stručnjacima.

Zdrav i koristan trend

Trista Best, nutricionistica i dijetetičarka, tost s avokadom smatra izvrsnim doručkom s brojnim prednostima. "Avokado je izvrstan jer sadrži mnoge hranjive tvari i zdrave masti koje mogu poboljšati naše zdravlje", kaže Best. "Korisne su za upale, zdravlje srca, pa čak i zdravlje kože."

Iako je akutna upala ponekad potrebna našim tijelima, budući da je to obrambeni sustav koji naš imunitet koristi za borbu protiv virusa i bakterija, ona može biti i štetna. Ponekad imunološki sustav pokreće upalu kada nema virusa ili bakterija protiv kojih se treba boriti, stvarajući štetu na tkivima.

Upala je češća kod ljudi koji imaju stanja poput artritisa i može rezultirati bolovima i ukočenošću zglobova. Tada je važno znati koja hrana može pomoći u smanjenju rizika od upale.

Ukusna kombinacija

I jaja i tost s avokadom učinkoviti su u smanjenju upale na različite načine. Jaja sadrže vitamin D, koji je posebno koristan u smanjenju upale kod osoba s reumatoidnim artritisom. Osim toga, jaja sadrže antioksidanse lutein i zeaksantin, koji "igraju ulogu u smanjenju upale", prema studiji Nutrition & Metabolism.

Svakodnevno jedenje avokada također je povezano sa smanjenjem upale, prema studiji Antioxidants.

Iako su obje opcije učinkovite same po sebi, zajedno tvore ukusan i zdrav način smanjenja upale. Best kaže da, kako bi kombinacija za doručak bila što zdravija, tost napravite od kruha od cjelovitih žitarica, cjelovitog zrna pšenice ili čak bezglutenskog kruha. Dodaje kako bi se pobrinula da kruh ne sadrži dodane šećere ili rafinirane ugljikohidrate.

Pročitajte više