Dijetetičarka savjetuje koju bismo namirnicu trebali pojesti nakon svakog treninga

Foto: Shutterstock

BANANE se obično smatraju jednim od najboljih međuobroka prije treninga, no sada se ispostavilo da također sadrže nekoliko ključnih nutrijenata koji su bitni za oporavak nakon vježbanja, donosi Eat This.

"Banane se smatraju jednostavnim ili brzo probavljivim ugljikohidratima koji su savršeni za brzi obrok nakon treninga", kaže Amy Goodson, certificirana specijalistica za sportsku dijetetiku i članica odbora medicinskih stručnjaka. Naime, ona objašnjava da konzumacija banane nakon svakog vježbanja može pomoći u izgradnji mišića, sagorijevanju masti te smanjenju eventualne upale koja se često javlja nakon mukotrpnog vježbanja. Rekla je i zašto.

''Tijekom vježbanja sagorijevate šećer kao izvor energije, a što duže i jače trenirate, to više sagorijevate. Taj šećer dolazi od onoga što ste jeli prije treninga, ali dok vježbate, vaše će tijelo početi razgrađivati ​​glikogen ili pohranjene ugljikohidrate iz jetre i mišića, kako bi održalo šećer u krvi stabilnim i pritom osiguralo energiju za potreban rad mišića'', navodi Goodson.

"Nakon treninga, potrebno je nadoknaditi glikogen. Otprilike 90 posto ugljikohidrata koje konzumirate neposredno nakon treninga odlazi na popunjavanje zaliha glikogena pa se jednostavni ugljikohidrati preporučuju unutar dva sata nakon vježbanja."

Pročitajte više