Dijetetičarka tvrdi da konzumiranje ovog soka može ubrzati mršavljenje

Đumbir je namirnica porijeklom iz Indije, ali danas se uzgaja diljem svijeta. Međutim, ovaj aromatični začin ne poboljšava samo okus hrane već nudi i niz prednosti. Čašica soka od đumbira svako jutro na prazan želudac olakšava probavu i podržava naše ciljeve mršavljenja. Dijetetičarka Neeti Sharma navela je još nekoliko prednosti.

1. Zdrava probava: Konzumacija soka od đumbira na prazan želudac može potaknuti proizvodnju probavnih enzima, što pomaže boljoj probavi tijekom dana. Pomaže u ublažavanju probavnih smetnji, nadutosti i drugih probavnih tegoba.

2. Podrška imunološkom sustavu: Prepun antioksidansa i protuupalnih spojeva, sok od đumbira može igrati ključnu ulogu u jačanju imunološkog sustava. Čaša soka od đumbira može tijelu pružiti snažnu obranu od infekcija i bolesti.

3. Regulacija tjelesne težine: Poznato je da đumbir pospješuje metabolizam i ubrzava procese sagorijevanja masti. Osim toga, pomaže u kontroli apetita, sprječava prejedanje i potiče osjećaj sitosti. 

4. Ublažavanje jutarnjih mučnina: Trudnice koje pate od jutarnjih mučnina mogu pronaći olakšanje u soku od đumbira, navela je Sharma za Hindustan Times. Njegova svojstva protiv mučnine mogu pomoći u ublažavanju simptoma jutarnjih mučnina.

5. Regulacija šećera u krvi: Dijetetičarka tvrdi da neka istraživanja pokazuju da đumbir može pridonijeti boljoj kontroli šećera u krvi. Redovita konzumacija soka od đumbira na prazan želudac može pomoći u kontroli razine šećera u krvi.

Pripazite na moguće nuspojave

Dijetetičarka ipak upozorava na pretjeranu konzumaciju đumbira, napominjući da kod pojedinih osoba može dovesti do nuspojava koje navodimo u nastavku.

Probavne smetnje: Đumbir može iritirati probavni trakt, što može dovesti do žgaravice, proljeva ili želučanih smetnji.

Nizak krvni tlak i nizak šećer u krvi: Đumbir može sniziti krvni tlak i šećer u krvi, što može biti problem za ljude koji već imaju niski krvni tlak ili hipoglikemiju.

Problemi s zgrušavanjem krvi: Đumbir može usporiti zgrušavanje krvi, što može povećati rizik od krvarenja, posebno kod osoba koje uzimaju antikoagulanse.

Alergijske reakcije: Iako rijetko, neki ljudi mogu razviti alergijske reakcije na đumbir.

Interakcije s lijekovima: Đumbir može interagirati s određenim lijekovima, uključujući one za dijabetes i visoki krvni tlak.

Gastroezofagealni refluks (GERD): Đumbir može pogoršati simptome kod osoba s GERD-om.

Pročitajte više