Brže starimo ako redovito jedemo ovu hranu, kažu dijetetičarke

Foto: Pexels

Naš stil života, uključujući hranu koju jedemo, određuje koliko brzo starimo na biološkoj razini. Dijetetičarka Marlyne Perez tvrdi da je uravnotežena prehrana ključna za usporavanje procesa starenja. S druge strane, nezdrava prehrana može rezultirati kroničnom upalom, oksidativnim stresom, ugroženim zdravljem crijeva i metaboličkim problemima, što pridonosi visokoj biološkoj dobi.

Dijetetičarke Danielle Crumble Smith i Marlyne Perez otkrile su namirnice koje, ako se često konzumiraju, mogu ubrzati proces starenja.

Hrenovke i slanina

Doručak koji povremeno uključuje slaninu, hrenovke i jaja, nije razlog za uzrujavanje, ali redovito uključivanje prerađenog mesa u prehranu nije pametan potez.

Smith navodi da je prerađeno crveno meso bogato zasićenim mastima i često sadrži konzervanse poput nitrata koji mogu pridonijeti biološkom starenju promicanjem kronične upale i oksidativnog stresa u tijelu.

"Ovi čimbenici ubrzavaju starenje stanica i povećavaju rizik od bolesti povezanih sa starenjem, poput kardiovaskularnih bolesti i određenih vrsta raka. Osim toga, konzumacija prerađenog mesa povezana je sa stvaranjem štetnih spojeva koji mogu oštetiti DNK i proteine, dodatno pogoršavajući proces starenja", rekla je dijetetičarka za Eat This, Not That.

Pržena hrana

Pržena hrana, poput pilećih medaljona, hamburgera i krumpirića, često sadrži trans masti, osobito kada se ulje za prženje uvijek koristi iznova, što je uobičajena praksa u mnogim restoranima brze hrane.

"Ove trans masti pridonose upalama i oksidativnom stresu u tijelu, odnosno procesima koji ubrzavaju starenje stanica i povećavaju rizik od bolesti srca i dijabetesa", kaže Smith.

Hrana iz restorana

Perez objašnjava da hrana iz restorana može doprinijeti starenju zbog čimbenika kao što su visoke razine nezdravih masti, uključujući zasićene i trans-masti.

"Obroci u restoranima često su bogati dodanim šećerom i soli, što pridonosi riziku od metaboličkih poremećaja poput pretilosti i hipertenzije koji su povezani s ubrzanim starenjem", tvrdi Smith.

Delikatesno meso

Šunka, salama i narezana pureća prsa izvrsni su sastojci za sendviče, ali ne bismo ih trebali uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Smith napominje da delikatesno meso, koje je često bogato konzervansima poput natrija i nitrata, pridonosi biološkom starenju poticanjem oksidativnog stresa.

"Ovi konzervansi mogu oštetiti stanice i tkiva te ubrzavaju proces starenja na staničnoj razini", objasnila je.

Čips

Kad nas uhvati žudnja za nečim slanim, mogli bismo doći u iskušenje da zgrabimo vrećicu čipsa, ali svi znamo koliko je teško zaustaviti se na jednoj šaci.

"Komercijalno proizvedeni čips često se pravi u nezdravim uljima na visokim temperaturama. Proces pripreme na visokoj temperaturi za škrobnu hranu, poput krumpira u proizvodnji čipsa, može generirati akrilamid, koji se smatra potencijalnom kancerogenom tvari koja može doprinijeti procesima povezanim sa starenjem", objašnjava Perez.

Osim toga, čips od krumpira ima visok glikemijski indeks i visok udio soli. "Sadržaj natrija u čipsu može rezultirati zadržavanjem vode, povišenim krvnim tlakom i opterećenjem kardiovaskularnog sustava, potencijalno ubrzavajući starenje krvnih žila i organa", dodala je dijetetičarka.

Slatki pekarski proizvodi

Pekarski proizvodi, poput slatkih peciva, muffina i slično, napravljeni su od rafiniranog brašna i imaju visok udio šećera. Ponekad čak mogu sadržavati i trans masti. Svi ovi čimbenici doprinose biološkom starenju potičući upalu i oksidativni stres.

Perez upozorava da redovita konzumacija može rezultirati debljanjem, metaboličkim sindromom, povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2.

"Odabir cijelog voća i smanjena konzumacija dodanih šećera i zaslađivača mogu doprinijeti poboljšanju zdravlja i potencijalno usporiti proces starenja", zaključila je Marlyne Perez.

Pročitajte više