Doktor za dugovječnost otkrio koji dodatak prehrani uzima godinama i kako se osjeća

Foto: Shutterstock

NEIL Paulvin više od 20 godina istražuje dugovječnost. On je i sam liječnik, a jedno od najčešćih pitanja koje dobiva od pacijenata je koje dodatke prehrani uzima za usporavanje starenja.

"Suplement koji uzimam svaki dan zadnjih nekoliko godina je taurin, esencijalna aminokiselina koja ima vitalnu ulogu u probavnom, kardiovaskularnom, koštanom, mišićnom i živčanom sustavu", napisao je u tekstu za CNBC.

Od tada je primijetio poboljšanje razine energije, izvedbe vježbanja i vremena oporavka.

Glavne prednosti taurina

Mnogi ljudi možda nisu čuli za taurin, ali postoji sve veći broj istraživanja posvećenih otkrivanju njegovog potencijala. Evo nekih njegovih potencijalnih prednosti:

  • može poboljšati zdravlje srca
  • može energizirati mitohondrije
  • može potaknuti proizvodnu matičnih stanica
  • može povećati mišićnu masu
  • može pomoći u popravku DNA
  • može sniziti krvni tlak.

Taurin nije čarobni napitak za dugovječnost

Dr. Paulvin navodi da uzima oko 2000 miligrama taurina dnevno, ali onima koji ga tek počinju uzimati savjetuje da krenu s oko 500 miligrama, a zatim da dozu postupno povećavaju.

"Imajte na umu da su ravnoteža i umjerenost ključni. A ako ne želite ići putem suplemenata, svojoj prehrani možete dodati više namirnica s visokim udjelom taurina. Neki od mojih favorita uključuju piletinu, puretinu, tilapiju, tunu, Jakobove kapice, morske alge i govedinu", predlaže liječnik.

Iako dodaci prehrani mogu igrati ulogu u promicanju zdravlja i dugovječnosti, oni bi trebali biti dio sveobuhvatnog i holističkog pristupa dobrobiti koji uključuje zdravu prehranu, redovitu tjelovježbu, upravljanje stresom i izbor zdravog načina života. Uvijek se konzultirajte s liječnikom prije nego što počnete uzimati bilo koji novi dodatak prehrani.

Pročitajte više