Dvije grickalice koje mogu uzrokovati inzulinsku rezistenciju, prema dijetetičarki

Foto: Pexels

Iako su određene grickalice primamljive, ne znači da su nužno zdrave. Neke od njih mogu značajno utjecati na naš metabolizam, ali i na cjelokupno zdravlje, dovodeći do problema poput inzulinske rezistencije. Ove "najgore grickalice" često su prepune rafiniranih šećera, nezdravih masnoća i prerađenih sastojaka koji podižu razinu šećera u krvi i narušavaju sposobnost našeg tijela da regulira inzulin.

Dijetetičarka i nutricionistica, Krutika Nanavati, otkrila je dvije takve grickalice.

1. Slatke energetske pločice

Nanavati kaže da granola pločice, voćne pločice i ostale slatke energetske pločice, koje se često reklamiraju kao zdrave opcije, možda nemaju toliku nutritivnu vrijednost kao što mislimo. Također, napominje kako ove prerađene grickalice mogu naškoditi metabolizmu i uzrokovati inzulinsku rezistenciju.

"Previše šećera može uzrokovati brze promjene razine šećera u krvi. To može dovesti do problema s inzulinom i inzulinske rezistencije. Rafinirane žitarice i umjetni zaslađivači mogu dodatno pogoršati ove probleme", objasnila je dijetetičarka za SheFinds.

2. Krekeri

Prerađeni krekeri, pod što mogu spadati i pereci, čips od krumpira, kukuruza ili tortilje, obično sadrže rafinirane žitarice, visok udio natrija i nezdrave masti. Nanavati upozorava: "Slično slatkim grickalicama, krekeri napravljeni od rafiniranih žitarica nemaju vlakana i mogu uzrokovati skokove šećera u krvi."

Dodaje da konzumacija prekomjerne količine natrija može dovesti do zadržavanja vode i visokog krvnog tlaka te opterećuje metabolizam. "Nezdrave masti, kao što su djelomično hidrogenirana ulja koja se nalaze u krekerima, potiču upalu i mogu oštetiti zdravlje crijeva te utjecati na metabolizam", zaključila je nutricionistica.

Pročitajte više