Evo koje biste nevjerojatne dobrobiti mogli iskusiti ako svaki dan jedete zob

Foto: Pexels

ZOB je moćna cjelovita žitarica. Nevjerojatno je hranjiva, bogata vlaknima, biljnim proteinima, mineralima poput fosfora, kalija, magnezija i antioksidansom vitaminom E, ali i pristupačna.

Ako pazite na liniju, trebala bi biti osnovna namirnica u vašoj kuhinji. Ono što treba izbjegavati su instant varijante i zobene kaše s dodatkom šećera. 

Evo pet najnevjerojatnijih učinaka svakodnevnog jedenja zobenih pahuljica.

Zob može sniziti LDL kolesterol

Zobene pahuljice obiluju topivim vlaknima, točnije beta-glukanom. Jedna porcija zobi sadrži otprilike jedan do dva grama beta-glukana. Istraživanja su pokazala da je beta-glukan aktivni sastojak odgovoran za učinke zobene kaše na snižavanje LDL kolesterola.

Može popraviti otpornost na inzulin

Inzulinska rezistencija nastaje kada stanice ne mogu pravilno reagirati na inzulin, što onda otežava regulaciju glukoze u krvi. Jedenje ugljikohidrata koji se sporo apsorbiraju i bogati su vlaknima može pomoći preokrenuti inzulinsku rezistenciju i nereguliranu razinu šećera u krvi.

Porcija zobi osigurava četiri grama vlakana, a jedan do dva od tih grama su u obliku beta-glukana. Beta-glukan usporava pojavu glukoze u krvi, što zatim usporava lučenje inzulina.

Zobene pahuljice mogu promicati zdrav mikrobiom crijeva

Kada konzumiramo bilo koju hranu, njome hranimo i bakterije koje žive u našem gastrointestinalnom traktu. Zobene pahuljice bogate su i otpornim škrobom koji može pomoći u promicanju raznovrsnijeg i zdravijeg crijevnog mikrobioma.

Može smiriti probavne tegobe

Ugljikohidrati, posebice zob, bogati su topivim i netopivim vlaknima. Netopiva vlakna djeluju na povećanje stolice pa jedenje zobi može pomoći da potpunije praznite svoja crijeva. S druge strane, topiva vlakna mogu pomoći da redovito obavljate veliku nuždu. 

Zob podupire zdravlje mozga

Zob je bogat izvor vitamina E. Vitamin E djeluje kao antioksidans i izvrstan je za zdravlje mozga te ga štiti od oksidativnog stresa.

Osim toga, zob je dobar izvor magnezija, cinka i fosfora - tri minerala koja su ključna za zdravlje mozga i mogu pomoći u smanjenju simptoma depresije.

Pročitajte više