Evo kojim namirnicama nahraniti tijelo nakon treninga ako ste vegan

Foto: 123RF

IZNIMNO je važno nešto pojesti poslije treninga. Kad tijelo iscrpite, morate mu nadoknaditi izgubljene nutrijente i vodu kako bi se moglo adekvatno oporaviti. Ako ne unesete dovoljno proteina i ugljikohidrata poslije preznojavanja, mogli biste se osjećati loše. 

Ljudi najčešće posežu za mliječnim proizvodima, piletinom, lososom, tunom ili jajima, izvor ugljikohidrata pronalaze u slatkom krumpiru, riži, zobenoj kaši, povrću ili voću, dok zdrave masti unose avokadom ili orašastim plodovima.

Neke od navedenih namirnica ne uklapaju se u prehranu vegana, posebno one kojima tijelu osiguravamo proteine, pa je potrebno pronaći odgovarajuću alternativu.

“Jedan od glavnih razloga zašto su proteini važni je obnova i izgradnja mišićnog tkiva. Ako tijelu ne osigurate proteine, mišići će se dulje oporavljati i mogu atrofirati”, pojasnio je fitness stručnjak Greg Cornthwaite za Metro.

On veganima savjetuje da tijelo nahrane mahunarkama koje sadrže esencijalne aminokiseline.

“Možete popiti i zeleni smoothie s kokosovom vodom, mlijekom po izboru, voćem i spirulinom. Ako izbjegavate proteinski prah, zamijenite ga orašastim plodovima i sjemenkama”, kaže. 

Cornthwaite dobrim izborom smatra i kruh od kiselog tijesta uz koji se može pojesti humus, maslac od kikirikija ili salata. Možda će vam prijati paprika, krastavci i lisnato zeleno povrće.

“Za doručak birajte zobenu kašu s orašastim plodovima i sjemenkama i voćem koje će joj dati bolji okus”, zaključio je.

Pročitajte više