Evo koliko kalorija možete izgubiti obavljajući klasične kućanske poslove

Foto: Unsplash

OBAVLJANJE raznih kućanskih poslova po stanu možda vam ne djeluju kao ozbiljno vježbanje, ali iznenadili biste se koliko kalorija možete potrošiti ukoliko se dovoljno dugo bavite određenim poslovima. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti iz SAD-a izračunao je koliko kalorija bi osobe starije od 20 godina mogle potrošiti radeći 30 minuta određene vježbe. Za kalkulaciju je uzeta prosječna tjelesna težina od 75 kilograma kod žena i 88 kilograma kod muškaraca.

Metenje podova

Ovaj kućanski posao ujedno je i odlična vježba za ruke i noge. U samo pola sata metenja podova u vašoj kući ili stanu, žene mogu potrošiti do 87 kalorija dok muškarci mogu potrošiti do 102 kalorije. Ukoliko biste taj posao radili puni sat, mogli biste izgubiti do 200 kalorija.

Usisavanje

Usisavanje može sagorjeti malo više kalorija od metenja. U pola sata, žene mogu potrošiti do 94, a muškarci do 111 kalorija. Naravno, ukoliko želite od usisavanja napraviti jaču tjelovježbu, može više puta ponoviti pokrete naprijed-natrag s usisivačem.

Micanje prašine s namještaja

Iako nije pretjerano intenzivan napor, brisanje prašine s namještaja može pomoći ženama da potroše do 57, a muškarcima do 66 kalorija u samo 30 minuta.

Ručno pranje posuđa

Iako je perilica za posuđe važan dio većine današnjih domova, a i štedi vam vrijeme i energiju, kada govorimo o potrošnji kalorija, ručno pranje posuđa u trajanju od 30 minuta ženama može pomoći da potroše do 49, a muškarcima do 58 kalorija.

Bacanje smeća

Oko ovog posla u svakom kućanstvu uvijek postoji rasprava. No, evo razloga zbog kojeg biste možda trebali razmisliti o tome da volontirate. Iznošenje smeća može potrošiti od 57 kalorija kod žena do 58 kalorija kod muškaraca. Naravno, broj kalorija se mijenja i ovisno o tome na kojem katu živite te gdje se točno nalaze kante u koje nosite smeće. Uz to, nošenje teških vreća može biti dobra vježba za ruke.

Organiziranje vaše spavaće sobe

Proljetno čišćenje često uključuje i bacanje smeća te raščišćavanje nereda. Pospremanje vaše spavaće sobe može rezultirati s čak 189 kalorija manje kod žena i 223 kalorije manje kod muškaraca, a ukoliko iskoristite priliku da promijenite i posteljinu, usisate i operete podove, približit ćete se brojci od oko 300 kalorija.

Ribanje kade

Poslovi poput ribanja kade pokrenut će vam sve mišiće u tijelu. Nakon 30 minuta, žene bi mogle izgubiti do 106 kalorija, a muškarci do 124 kalorije. Ono što je dodatni benefit ovog posla je što specifičnost pokreta tijekom ribanja kade pomaže u izgradnji snage gornjeg dijela tijela i jačanju bicepsa.

Pranje prozora

Operite prozore i izvana i iznutra i u samo 30 minuta potrošit ćete do 126 kalorija ako ste žena ili 149 kalorija ako ste muškarac.

Pranje automobila

Iako se radi o jednostavnijoj opciji, preskočite autopraonicu i operite automobil u samoposlužnom centru. Nakon samo pola sata, žene će izgubiti oko 76 kalorija, a muškarci oko 89 kalorija. Udvostručite trud i u sat vremena mogli biste izgubiti između 152 i 178 kalorija.

Zalijevanje biljaka

Zalijevanje biljaka nema samo terapeutski učinak već vam može pomoći i u sagorijevanju kalorija. Pola sata uređivanja vrta i brige za biljke može rezultirati s 57 potrošenih kalorija kod žena i 66 potrošenih kalorija kod muškaraca.

Košnja trave

Ovo sigurno ne ulazi u omiljenu aktivnost mnogima, no, ukoliko želite maksimizirati broj potrošenih kalorija u trideset minuta, ovo je vježba za vas. Pola sata košnje rezultirat će s 170 potrošenih kalorija kod žena i oko 200 potrošenih kalorija kod muškaraca, a uz to ćete biti na svježem zraku.

Čupanje korova

I ova vrtna aktivnost pomoći će vam u izgradnji i jačanju mišića. Pola sata čupanja korova potrošit će između 130 i 150 kalorija dok vam sat vremena ove aktivnosti garantira barem 200 potrošenih kalorija, bez obzira na spol.

Pročitajte više