Evo na koju su hranu ljudi najčešće intolerantni

Foto: Shutterstock

VEĆINA ljudi prepoznaje simptome alergijske reakcije, ali uočiti intoleranciju na hranu može biti malo teže. Dok alergije na hranu izazivaju odgovor imunološkog sustava, intolerancije proizlaze iz probavnog sustava. Ako ste intolerantni na određene namirnice, to znači da imate poteškoća s probavljanjem tih namirnica ili određenih sastojaka u njima.

Simptomi će se najčešće pojaviti nekoliko sati nakon što ste pojeli hranu koja vam ne odgovara, a oni se mogu javiti u obliku vjetrova, nadutosti, bolova u trbuhu, mučnine, proljeva i zatvora. Drugi mogući znakovi uključuju glavobolju, osjećaj umora, bolove u zglobovima ili osip.

Prema platformi ZOE, kada je u pitanju intolerancija na hranu, tri su najčešća krivca.

Mliječni proizvodi

Prema studijama, 65 posto ljudi ne podnosi laktozu, šećer koji se nalazi u ljudskom i životinjskom mlijeku. Intolerancija na laktozu prepoznaje se po plinovima, nadutosti ili proljevu nakon konzumacije mlijeka, vrhnja, jogurta, sira ili sladoleda. 

Hrana s visokim udjelom FODMAP-a

FODMAP je kratica za fermentabilne oligosaharide, disaharide, monosaharide i poliole - hranu koja sadrži ugljikohidrate kratkog lanca, a koje neki ljudi teško probavljaju. To su:

žitarice: kruh od pšenice, raži i ječma, žitarice koje se jedu za doručak, keksi
povrće: luk, češnjak, artičoke, šparoge, cvjetača, zeleni grašak, gljive i grašak
voće: lubenica, breskve, nektarine, jabuke, kruške, mango, trešnje i sušeno voće
većina mahunarki: grah, grašak i leća
mliječni proizvodi: kravlje mlijeko, jogurt, sladoled, evaporirano mlijeko, krema, kondenzirano mlijeko i sojino mlijeko
šećeri i zaslađivači: med, kukuruzni sirup i poslastice bez šećera
orašasti plodovi i sjemenke: indijski orah i pistacije.

Hrana s visokim udjelom histamina

Histamin je uključen u mnoge naše tjelesne funkcije, ali neki možda nemaju dovoljno enzima zvanog diamin oksidaza da ga metaboliziraju u svojim crijevima. Primjeri takve hrane su ribe i školjke, fermentirana hrana (alkohol i ocat), špinat, patlidžan, rajčica i avokado. 

Ako imate intoleranciju na histamin, mogli biste doživjeti probavne nuspojave, ali i simptome slične alergiji na hranu, poput curenja nosa, koprivnjače ili ubrzanog rada srca nakon jela.

Pročitajte više