Evo popisa hrane za koju kardiolozi kažu da je nikada ne bi dotakli

Foto: Unsplash

Svjesni smo da su određene navike užasne za zdravlje srca. Na prvom mjestu su pušenje i sjedilački način života. No, i hrana igra važnu ulogu u održavanju tog organa zdravim.

Iako nas nijedna namirnica neće ubiti ako je pojedemo povremeno, kardiolozi kažu da postoji popis jela koja izbjegavaju 99% vremena. Evo o kojim se namirnicama radi.

Jetra

Dr. Eleanor Levin izbjegava crveno meso jer je jako bogato zasićenim masnoćama i transmastima koje su loše za srce i mogu izazvati osteoporozu.

"Jetra je posebno loša jer je riječ o organu koji filtrira toksine. Ne jedem ju otkad sam postala kardiologinja", izjavila je.

Kobasice

Dr. Elizabeth Klodas za HuffPost kaže da pod svaku cijenu izbjegava kobasice kad god je to moguće, osobito za doručak.

"One su bogate solju, što znači da podižu krvni tlak, ali su i bogat izvor zasićenih masti koje povisuju kolesterol", rekla je.

Svjetska zdravstvena organizacija klasificirala je sve prerađeno meso, uključujući kobasice, šunku i slaninu, kao kancerogeno.

Margarin

Ako još uvijek jedete margarin, kardiolozi preporučuju da prestanete.

"Studija je pokazala da s jednom žlicom margarina dnevno šest posto je veća vjerojatnost da ćete doživjeti ranu smrt. Maslinovo ulje je bolja opcija", rekao je dr. Harmony Reynold.

Odrezak

"Izbjegavam jako masno crveno meso, poput odrezaka, jer je bogato zasićenim mastima. Kliničke studije pokazale su da je konzumacija zasićenih masti povezana s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, raka i dijabetesa", tvrdi dr. Leonard Lilly.

Slanina

Slanina je visoko prerađeno meso, bogato zasićenim masnoćama, koje povećava loš kolesterol, povezan s povećanim rizikom od srčanog i moždanog udara.

Dr. Francoise Marvel objašnjava da se pri procesu obrade slanini dodaju sol, šećer i nitrati.

"Velike količine soli (ili natrija) korištene u ovoj obradi mogu povećati krvni tlak i zadržavanje tekućine, uzrokujući da srce radi jače kako bi pumpalo krv kroz tijelo. Povišeni krvni tlak ili hipertenzija također je glavni čimbenik rizika za kardiovaskularne bolesti. Kemikalije koje se dodaju mesu, poput nitrata, povezuju se s rakom i drugim zdravstvenim problemima", istaknula je.

Piletina pržena u dubokom ulju

Pohana piletina svima je omiljena, ali nije dobra za srce. To je jedina hrana koju dr. Sanjay Maniar rijetko jede jer, kako kaže, redovita konzumacija pržene piletine povećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara povećanjem količine zasićenih i trans masti u tijelu.

"Ove nezdrave masti mogu povisiti LDL kolesterol i sniziti HDL kolesterol", napomenuo je.

Krafne

Krafne se uglavnom prže u uljima koja sadrže trans masti, što ih čini teškima za srce. Kardiologinja Jayne Morgan pojašnjava: "Trans masti podižu razinu kolesterola i šećera u krvi te pridonose dijabetesu tipa 2, srčanim bolestima i moždanom udaru."

Pročitajte više