Evo što vosak iz ušiju može otkriti o vašem zdravlju

Foto: 123RF

ONE voštane, ljepljive (ponekad i smrdljive) nakupine u ušima savršeno su prirodne, pa čak i od vitalne važnosti za zdravlje vašeg uha.

Ali boja, konzistencija i količina ušnog voska mogu se razlikovati ovisno o stvarima poput infekcija, ozljeda ili čak genetike. Dr. Michael J. Kortbus, otolaringolog s fakulteta American College of Surgeons, za Livestrong je objasnio što je normalno i kada je vrijeme da posjetite liječnika.

Neki medicinski stručnjaci vjeruju da ušni vosak može puno otkriti o općem stanju nečijeg zdravlja i da na njega može utjecati endokrino stanje - na primjer, priroda i boja voska mogu se mijenjati na temelju hormona ili šećera u krvi - ali to nije bilo dokazano u medicinskim istraživanjima, kaže dr. Kortbus. Potrebno je više studija kako bi se bolje razumjela veza između cerumena i cjelokupnog zdravlja.

1. Bijeli, žuti ili narančasti ušni vosak 

"Uobičajeni vosak obično je mastan, voštan i bistre, neprozirne, žute ili blago kestenjaste boje", kaže dr. Kortbus.

Međutim, zdrav ušni vosak se može znatno razlikovati, od gotovo nepostojećeg voska do gustog narančastog cerumena koji se svakodnevno luči. Sve to najčešće ne ukazuje na bolest.

Suprotno tome, "ako netko tko prije nije imao cerumen iznenada razvije promjenu cerumena, to bi moglo značiti promjenu u ušnim kanalima ili upućivati na zdravstveni problem", kaže dr. Kortbus.

2. Žuti, mliječni iscjedak

Ako primijetite iscjedak iz uha koji izgleda poput žutog mlijeka, možda imate infekciju.

"U ušnim kanalima uvijek postoje bakterije i gljivice, kao i na našoj koži", kaže dr. Kortbus.

Zapravo, naši su ušni kanali topli, tamni i vlažni pa su savršeno mjesto za razvijanje mikroba poput gljivica, što može pridonijeti infekcijama vanjskog uha.

No također imajte na umu da ćete kod bakterijskih infekcija, osim žutih mliječnih izlučevina, vjerojatno primijetiti i određeni stupanj nelagode ili boli i crvenila, kaže dr. Kortbus.

3. Mokri, tekući iscjedak

Iako potpuno tekući iscjedak iz uha može biti potpuno benigan i čak je čest kod ljudi europskog ili afričkog podrijetla, prema udruzi Hearing Loss Association of America (HLAA), ponekad može signalizirati gljivičnu infekciju.

"Za razliku od bakterijskih infekcija koje su bolne i mogu uzrokovati crvenilo, gljivične infekcije obično nisu bolne, dovode do vlažnog iscjetka iz uha koji često nema miris ili boju i može potrajati nekoliko tjedana do mjeseci da se sve vrati u normalu", kaže dr. Kortbus.

4. Crveni ili crni vosak

Crveni vosak, odnosno iscjedak iz uha, obično znači da postoji krvarenje u ušnom kanalu, dok crni vosak jednostavno može biti ostarjeli cerumen ili stari krvni ugrušak, kaže dr. Kortbus.

Krvarenje se može dogoditi kada preduboko gurnete pamučni štapić u uho (što nikako ne biste trebali raditi) ili recimo kada nehotično noktom ozlijedite uho, kaže dr. Kortbus. Srećom, ove vrste ogrebotina imaju tendenciju da se same izliječe.

5. Suhi, mrvičasti vosak

Za određene populacije, uključujući ljude podrijetlom iz sjeveroistočne Azije, suhi mrvičasti ušni vosak je česta pojava, prema HLAA-u.

Ali ponekad određena stanja kože - poput keratitisa, dermatitisa, ekcema i psorijaze - mogu dovesti do suhog voska koji se ljušti, kaže dr. Kortbus. U takvim slučajevima "ušni kanali izlučuju samo keratin, koji je protein koji stvara koža i koji će možda trebati redovito kirurško uklanjanje ako blokira sluh", objašnjava.

6. Prekomjerno izlučivanje ušnog voska

Ovo bi mogla biti genetska pojava. I dok se ušni vosak obično prirodno izbacuje iz kanala, ušni vosak se ponekad može nakupljati i uzrokovati zdravstvene probleme, uključujući gubitak sluha, bol, vrtoglavicu i zujanje u ušima, prema Klinici Cleveland.

Iako biste mogli doći u napast da taj vosak izvadite uz pomoć štapića za uši, to će ga samo gurnuti dalje u uši i pogoršati stvari. Umjesto toga, obratite se svom liječniku ili otorinolaringologu koji može "isprati uši" mlakom, sterilnom ili destiliranom vodom, kaže dr. Kortbus.

Pročitajte više