Evo zašto biste trebali redovito čistiti svoju prostirku za vježbanje

Foto: 123RF

PROSTIRKE za vježbanje pravi su magnet za bakterije. Na njima se često izvode vježbe istezanja, joga ili pilates, no istovremeno mogu prilično škoditi vašem organizmu.

“Prostirke su izvor infekcija uglavnom jer se ljudi na njima znoje, a rijetko ih čiste”, izjavio je dr. Robert Lahita koji ujedno redovito prakticira jogu i redovito koristi takav dodatak za vježbe koje izvodi.

Prostirke su moderni izum koji pomaže da vježbe budu učinkovitije, da se ne kližete po podlozi i da vam je udobnije, a s vremenom su postale i modni dodatak koji mnoge žene na putu do teretane ponosno nose preko ramena.

“U svijetu mikrobiologije, prostirke se smatraju objektom koji širi infekcije”, dodao je dr. Lahita.

Časopis Elle testirao je čistoću prostirki u nekoliko teretana u New Yorku i dva tjedna kasnije stigli su rezultati koji su pokazali da se na njima nalaze bakterije Micrococcus luteus i Empedobacter brevis. 

Međutim, postoji rizik i od streptokoka i lišajeva, a savjet je da prostirke čistite izbjeljivačem razrijeđenim u vodi, ali ne u prevelikoj mjeri, jer su bakterije još sklonije razmnožavanju na vlažnim površinama.

Pročitajte više