Evo zašto biste u prehranu trebali dodati vlasac

Foto: Pexels

SITNI komadići vlasca kojima neki začinjavaju hranu, primjerice pečeni krumpir, imaju puno više zdravstvenih koristi za vaše tijelo nego što možda mislite.

Vlasac je krcat hranjivim sastojcima, vitaminima i mineralima. Vlasac obiluje spojevima koji sadrže antimikrobna svojstva zbog čega je saveznik u očuvanju zdravlja, navodi Medical News Today.

S obzirom na to da je u njemu vitamin K, vlasac jača kosti. U vlascu se nalazi tvar kolin, koja se pokazala korisnom u bezbrojnim tjelesnim funkcijama, od održavanja strukture staničnih membrana preko popravljanja raspoloženja do boljeg pamćenja i snažnijih mišića.

Vlasac sadrži i vitamin B te folat, koji je posebno koristan onima koji pate od depresije, demencije, raka i drugih bolesti.

Ako vam sve navedeno nije dovoljan poticaj da obogatite prehranu vlascem, spomenimo da su u njemu i moćni karotenoidi koji koriste vidu.

Vlasac možete dodati omletu, krumpiru, jelima od jaja, tjestenini i brojnim drugim obrocima.

Pročitajte više