Evo zašto vježbanjem na prazan želudac možete brže sagorjeti kalorije

Foto: 123RF

BROJNI nutricionisti savjetuju jedenje zdravih zalogaja prije treninga. Ipak, osobna trenerica Lisa Niren ujutro trči praznog želuca, a sada je otkrila i zašto. Prakticira takozvani posni kardio trening koji smatra vrlo djelotvornim.

“Kada je razina inzulina niska jer niste jeli, vaše tijelo nema drugu opciju nego uzimati energiju iz masti. Radim to na svakodnevnoj bazi i vidim iz prve ruke da moje tijelo koristi zalihe masti kao izvor energije, a ne glukozu kao što je slučaj kada jedete prije treninga”, pojasnila je Niren.

Od intenzivnih jutarnjih treninga, kaže, ima najviše koristi.

“HIIT je najefektniji oblik kardiovaskularne tjelovježbe i donosi najbolje rezultate u relativno kratkom roku”, pojasnila je.

Ipak, i sama je svjesna kako to nije opcija koja će svima odgovarati. Uvijek trebate slušati vlastito tijelo, a to je i savjet trenerice Kellilyn Fierras.

“Neki ljudi mogu se osjećati dobro ako vježbaju praznog želuca, dok će druge to strašno umarati. Prije treninga savjetuje se nešto pojesti kako biste popravili izvedbu i izdržljivost, održali šećer u krvi stabilni i bili umno sposobni. U svakom slučaju, ako otkrijete da možete funkcionirati praznog želuca, od ključne je važnosti pravilno nahraniti tijelo nakon treninga”, izjavila je Fierras.

Pročitajte više