Frizerski saloni su otvoreni, ali mogu li sušila za kosu potaknuti širenje virusa?

Foto: 123RF

CIJELI svijet se nastoji polako vratiti u normalu. U Hrvatskoj je na snazi popuštanje mjera pa su tako, između ostalog, već otvoreni i frizerski saloni. Na isti korak se pripremaju i mnoge druge zemlje.

No, guverner Connecticuta Ned Lamont podignuo je prašinu najavivši otvaranje lokalnih frizerskih salona od 20. svibnja, ali uz zabranu korištenja sušila za kosu. Razlog? Naoko spriječiti cirkulaciju mikroba. No, usluge sušenja neizostavan su dio posla frizerskih salona pa su ondašnji frizeri izrazili zabrinutost zbog novih smjernica.

Samo nekoliko dana kasnije, vlada u Connecticutu poništila je svoju odluku i rekla da će saloni ipak moći koristiti i sušila za kosu. No njihove prvobitne smjernice su potaknule traženje odgovora na nekoliko pitanja: Mogu li sušila zaista potaknuti širenje mikroba? Postoje li druge države koje zabranjuju usluge feniranja? I trebate li poduzeti dodatne mjere opreza tijekom feniranja u vašem lokalnom salonu? 

O svom iskustvu su progovorili i vlasnici Salona O Omar Roth i Rocco Palermiti koji su bili euforični kada su prvi put čuli da se saloni u Connecticutu pripremaju za ponovno otvaranje - sve dok nisu čuli za neobičnu zabranu o feniranju.

"Bili smo pomalo šokirani, jer tako završavamo svoj posao, a upravo zbog feniranja su naši klijenti zadovoljni na odlasku", rekao je Roth za Today. 

Nakon što je ukinuta zabrana sušenja, vlasnici salona osjetili su olakšanje, ali i dalje nisu bili sigurni što im je činiti.

"Na kraju smo odlučili ne raditi feniranje dok ne dobijemo više informacija zašto je ono na početku bilo zabranjeno", rekao je Roth.

Baš kao i u Hrvatskoj, i u njihovom salonu će se klijentima preporučiti da nose maske i da dolaze u točno dogovoreno vrijeme, a svima preporučuju beskontaktno plaćanje kada god je to moguće kako bi se kontakt smanjio na najmanju moguću mjeru.

No, mogu li sušila za kosu potaknuti širenje mikroba?

Vjerojatno ste već čuli da sušila za ruke u javnim toaletima potiču širenje klica putem zraka, ali djeluju li i sušila za kosu na isti način?

"Postoje neke sličnosti sa sušilima za ruke, ali je najveći problem kod sušila za ruke prijenos bakterija s čovjeka na čovjeka prilikom pojedinačnog korištenja ovih aparata. Ipak, postoji zabrinutost da i sušila za kosu mogu potaknuti cirkuliranje mikroba i omogućiti im da se brže šire", rekao je dr. Lechauncy D. Woodard, profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Houstonu.

S tim se slaže i dr. David M. Aronoff, direktor Odjela za zarazne bolesti Sveučilišta Vanderbilt, ali on naglašava da su istraživanja na tom području još uvijek ograničena.

"Šampon i voda uklonit će svaki trag virusa SARS-CoV-2 s kose. Sušenje čiste kose predstavlja minimalan rizik od aerosolizacije ili raspršivanja virusa s vlasišta ili kose", dodao je.

Unatoč tome, i klijenti i stilisti trebaju se pridržavati odgovarajućih mjera opreza poput nošenja maske tijekom feniranja. 

"Trebali bi prekriti nos i usta kada koriste sušila za kosu kako bi ograničili širenje respiratornih sekreta", rekao je Aronoff za Today.

Pročitajte više