Gastroenterolog ističe četiri jednostavne navike koje mogu smanjiti rizik od raka

Screenshot: TikTok

Rak je velika skupina bolesti koje mogu započeti u gotovo svakom organu ili tkivu tijela kada abnormalne stanice nekontrolirano rastu, prelaze svoje uobičajene granice, napadaju susjedne dijelove tijela i šire se na druge organe, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO).

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije iz 2023., globalno se procjenjuje da je bilo 20 milijuna novih slučajeva raka i deset milijuna smrti od raka.

Iako postoje neki čimbenici rizika za rak koji su izvan naše kontrole, poput genetike i dobi, na druge utječu uobičajene životne navike, poput pušenja, konzumiranja alkohola i slično. Imajući ovo na umu, gastroenterolog dr. Saurabh Sethi podijelio je na TikToku četiri načina na koje svi možemo smanjiti rizik od raka.

1. Smanjite alkohol

Brojni zdravstveni rizici proizlaze iz konzumiranja alkohola, a rak predstavlja samo jedan od njih. Dr. Sethi naglašava važnost smanjenja unosa alkohola jer je povezan s rakom želuca, debelog crijeva, jetre, gušterače i dojke. Ovaj savjet podržao je i Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Dakle, povećanje unosa alkohola povećava rizik od raka.

2. Jedite manje prerađenog mesa

Prerađeno meso, poput slanine, kobasica i šunke, povezano je s većim rizikom od raka debelog crijeva, prema gastroenterologu.

"Jedite manje prerađenog mesa jer je ono povezano s većim rizikom od raka debelog crijeva", savjetuje dr. Sethi.

@doctorsethimd Doctor’s tips on lowering your risk of cancer ❌ | Dr Sethi Which ones do you practice? Write in the comments! #cancersucks #cancertok #medicaltiktok ♬ original sound - Dr Sethi Gastroenterologist

3. Prestanite pušiti

Pušenje je glavni uzrok raka pluća, s oko 70 posto slučajeva. Međutim, dr. Sethi tvrdi da je povezano i s drugim oblicima bolesti.

"Prestanite pušiti jer to ne samo da povećava rizik od raka pluća, već i rizik od drugih vrsta raka poput raka usta, gušterače, mjehura i bubrega", istaknuo je.

4. Nosite kremu za sunčanje

Nošenje kreme za sunčanje, posebno one mineralne, ključno je za zaštitu od raka kože. Dr. Sethi savjetuje upotrebu mineralnih krema koje djeluju poput štita na površini kože. Pravilnim odabirom mineralne kreme, kao što su one koje sadrže cinkov oksid ili titanov dioksid, možemo smanjiti rizik od raka kože.

Pročitajte više