Imate li možda trkačko koljeno?

Foto: 123rf

TRKAČKO koljeno ili patelofemoralni sindrom jedna je od najčešćih ozljeda kod fizički aktivnih osoba i profesionalnih sportaša.

Ozljeda nastaje kada se unutarnja strana ivera počne grebati o bedrenu kost pri micanju koljena. Nakon određene količine trenja počne se osjećati jaka bol te je potrebno reagirati kako ne bi došlo do trajnih posljedica. Iako se nakon kratkog odmora osjeća olakšanje, pri sljedećem pokušaju trčanja bol će se vratiti. Upravo zato potrebno je poduzeti sljedeće korake:

1. Ako je došlo do oticanja, primjeni R.I.C.E. terapiju (Rest, Ice, Compression, Elevation).
Za početak prestani s kretanjem kako se koljeno ne bi dodatno opterećivalo. Led je efikasan za smanjivanje otekline pa bi bilo dobro držati ga 20 minuta na koljenu, a zatim odmoriti 40 - 60 minuta prije ponovne aplikacije. Kompresija se treba raditi oprezno, elastičnim zavojem lagano omotaj koljeno kako bi bilo mjesta za moguće oticanje. Podizanje koljena iznad razine srca također je dobar način za smanjenje oticanja.

2. Odmori koljeno. Ako bol nije prejaka, možeš raditi vježbe gornjeg dijela tijela.

3. Posjeti doktora. Stručnjak će najbolje zaključiti koja ti je terapija potrebna, te će ti pomoći da se što prije riješiš boli pri kretanju. Sportska masaža učinkovita je pri liječenju trkačkog koljena.

4. Nemoj nositi teške predmete, nakon što je došlo do ozlijede svaki dodatni teret mogao bi dodatno oštetiti koljeno.

5. Nakon što prođe bol, bitno je poraditi na snazi kvadricepsa, pa je dobro raditi prilagođene vježbe koje će ti pomoći ojačati mišiće nogu.

Pokušaj s ovim vježbama istezanja:

Pročitajte više