Instagram zabranio toksične reklame proizvoda za mršavljenje

Foto: Twitter, Instagram

INSTAGRAM je uveo nova pravila koja se tiču promocije dijetalnih proizvoda i kozmetičke kirurgije. Nova pravila dolaze u dva dijela. Prvo, sve reklame koje se odnose na bilo kakvu dijetu, od čajeva za detoksikaciju do kozmetičkih zahvata, prikazivat će se samo korisnicima starijim od 18 godina. Drugo, reklama bilo kojeg proizvoda koji, kako kažu iz Instagrama, “obećava čudesne rezultate”, zabranit će se odmah.

Rasprave oko oglasa koji se tiču proizvoda za mršavljenje, a koji se prikazuju korisnicima društvenih mreža, vode se već godinama. Jedan od primjera slučaj sestara Kardashian koje su navukle bijes mnogih korisnika na sebe reklamirajući shakeove, čajeve, čak i lizalice za mršavljenje.

Glumica Jameela Jamil tada je to opisala “strašnim i toksičnim utjecajem na mlade djevojke”. Ona je sama patila od poremećaje prehrane, prozvala mnoge tvrtke zbog lošeg utjecaja koji, smatra, njihove reklame imaju na mlade, a onda pokrenula Instagram stranicu I Weigh putem koje promiče body positivity pokret i uključenost svih oblika i veličina tijela u društvo.

Jedan profesor s Harvarda rekao je da je Jamil učinila više po pitanju razotkrivanja lažnih tvrdnji koje servira detoks industrija, nego FDA (Američka agencija za hranu i lijekove). Upravo je ona usko surađivala s Instagramom na izradi ovih novih smjernica.

“Facebook i Instagram žele zaštiti tjelesno i mentalno zdravlje korisnika i time šalju važnu poruku svijetu. Oduševljena sam što sam s njima i nizom drugih stručnjaka imala priliku raditi i dati do znanja koliko su opasni takvi proizvodi”, izjavila je Jamil.

“Želimo da Instagram bude pozitivno mjesto za sve koji ga koriste. Stalno radimo na smanjenju pritiska koji ljudi ponekad mogu osjetiti kao rezultat utjecaja društvenih medija”, kaže menadžerica za javnu politiku Instagrama Emma Collins.

Istraživanje iz 2017. pokazalo je da je Instagram najgora aplikacija za mentalno zdravlje korisnika, a povezuje se s poremećajima prehrane i problemima s tjelesnom slikom.

Pročitajte više