Ispijanje ovog čaja može vam pomoći da gubite kilograme dok spavate

Foto: 123RF

KAD je riječ o uklanjanju trbušne masnoće, možda će vam prvo pasti na pamet HIIT treninzi i povremeni post - ali jeste li ikada razmišljali o čajevima?

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Nutrients otkriva da vam ispijanje oolong čaja može pomoći u izgaranju masnoće, i to dok spavate. Preciznije, istraživači sa sveučilišta Tsukuba u Japanu otkrili su da svakodnevno pijenje samo dvije šalice ovog tradicionalnog kineskog čaja ubrzava procese sagorijevanja masti u tijelu.

"Kao i svi čajevi, oolong sadrži kofein koji utječe na metabolizam povećavajući naš puls. Međutim, studije sugeriraju da konzumacija čaja može povećati i razgradnju masti, neovisno o učincima kofeina", navodi u priopćenju viši autor studije, profesor Kumpei Tokuyama.

Što su istraživači otkrili nakon dva tjedna proučavanja sudionika?

Oolong čaj - koji je djelomično oksidiran i smatra se nečime između zelenog i crnog čaja (s obzirom na to da ima svojstva oba) - i čisti kofein povećali su razgradnju masti za 20% u usporedbi s rezultatima onih koji su uzimali placebo.

Još je impresivnije otkriće da su se pozitivni učinci tog čaja na tijelo odražavali tijekom cijele noći. Čudno je to što skupina koja je pila oolong čaj ili čisti kofein tijekom tog dvotjednog razdoblja nije povećala potrošnju energije. Ovo zapažanje sugerira da su sudionici možda razvili toleranciju na stimulativne učinke oba tretmana.

Nije bilo zamjetnih promjena u obrascima spavanja ni jedne skupine unatoč činjenici da su oba tretmana uključivala kofein za koji je poznato da remeti san. 

Pa biste li trebali razmisliti o pijenju oolong čaja svaki dan? Profesor Tokuyama kaže da iako učinci koje je oolong imao na razgradnju masti tijekom spavanja sugeriraju da bi čaj mogao pomoći u kontroli tjelesne težine, nejasno je hoće li ti učinci zapravo dovesti do gubitka masti tijekom duljeg vremenskog razdoblja.

"Osim toga, želimo isprobati oolong čaj bez kofeina kako bismo bolje razlikovali učinke kofeina od ostalih sastojaka čaja, što će nam pomoći da shvatimo kako oolong točno pomaže u razgradnji masti", rekao je u izjavi, prenosi Eat This, Not That.

 

Pročitajte više