Istraživanje potvrdilo sumnje: Evo zbog koga muškarci gube samopouzdanje

Foto: Instagram

NIJE tajna da su žene ponekad nesigurne zbog ženskog izgleda koji promoviraju mediji. Sapunice, reklame i reality showovi jedan su od najčešćih krivaca koji su doveli do porasta kozmetičkih zahvata među damama. Ipak, sada su istraživači potvrdili da ni muškarci nisu potpuno imuni na vanjske sugestije o njihovom izgledu.

Golišavi, mišićavi i (pre)zgodni muški modeli su glavni razlog zbog kojeg muškarci žele biti viši, jači ili vitkiji, otkrilo je istraživanje objavljeno u magazinu Australian Journal of Psychology koje je obuhvatilo 110 muškaraca. No kako stručnjaci objašnjavaju, ovo je relativno nov učinak jer su muškarci u posljednje vrijeme postali svjesniji važnosti zdravlja i tjelesnog zdravlja nego što su to bili ranije, navodi Daily Mail.

Zanimljivo je da je na muškarce utjecao samo jedan medij.

"Naše ključno otkriće bilo je da je gledanje idealiziranih prikaza muškaraca u televizijskim reklamama jedini medij koji je izazvao nezadovoljstvo vlastitim tijelom", naveli su istraživači pod vodstvom dr. Kate Mulgrew.

Njihovo nezadovoljstvo svojim izgledom poraslo je za 11 posto nakon samo tri minute gledanja takvih reklama.

Dr. Dimitrios Civrikos, potrošački psiholog na sveučilištu u Londonu, objasnio je da to postaje sve veći problem za muškarce jer se mlađe generacije više ponose svojim izgledom i više se brinu za svoje zdravlje nego što su to radili njihovi očevi i djedovi.

"Usmjerenost mlađih generacija na zdravlje povezana je s idejom savršenog tijela i idejom da je savršeno tijelo zdravo", dodao je te objasnio kako muškarci sve češće pretjeruju u nastojanju da to postignu.

Pročitajte više