Istraživanje utvrdilo kakav utjecaj ima grljenje na ljude pod stresom

Foto: Shutterstock

AKO ste pod stresom u nekom periodu života, mogli biste poželjeti zagrljaj s voljenom osobom. U pozadini te želje moglo bi se kriti znanstveno objašnjenje. Naime, stručnjaci smatraju da zagrljaj zaista ima moć u stresnim situacijama.

Čini se da samo žene mogu doživjeti ove prednosti

Njemački istraživači rekli su da bi se razlog mogao kriti u tome što žene smatraju zagrljaje značajno ugodnijim od muškaraca. One također pri grljenju proizvode više oksitocina, hormona ljubavi, koji služi kao protuteža kortizolu, hormonu stresa.

Istraživači sa Sveučilišta Ruhr u Bochumu u Njemačkoj proučavali su parove u dobi od 19 do 32 godine. Svi su sudionici podvrgnuti testu izazivanja stresa, u kojem su zamoljeni da drže jednu ruku u posudi s ledenom vodom tri minute.

Zamoljeni su da održavaju kontakt očima s kamerom tri minute. Prije testa polovica parova dobila je upute da se zagrle. Ostavljeni su u prostoriji 20 sekundi kako bi se potaknuo prirodni doživljaj zagrljaja.

Istraživači su mjerili pokazatelje stresa, uključujući razinu kortizola kroz uzorke sline te krvni tlak, i ispitivali su raspoloženje sudionika prije i nakon eksperimenta.

Rezultati su objavljeni u časopisu Plos One i pokazuju da su žene koje su grlile svog partnera imale nižu razinu kortizola nakon zadatka u usporedbi s onima u kontrolnoj skupini.

Tim je sugerirao da prisutnost i podrška drugih, posebno kroz dodir, mogu djelovati kao tampon-zona prema tjelesnom odgovoru na stres, kako piše The Daily Mail.

Pročitajte više