Istraživanje: Žene u menopauzi trpe intenzivnije nalete vrućine ako se premalo kreću

Foto: Unsplash

SJEDALAČKI način života možda čini puno više zla nego što se do sada mislilo, kažu istraživači. Ipak, ako ih uspiju upotrijebiti u svoju korist, ženama u menopauzi ovi podaci možda mogu pomoći.

Tijek istraživanja

Američki znanstvenici sa Sveučilišta Smith u Massachusettsu analizirali su 77 žena koje su patile od noćnih naleta vrućine, prateći njihovu dnevnu fizičku aktivnost. Za svaka tri sata i dvadeset minuta koje su proveli sjedeći ili ležući, imali su jednu dodatnu epizodu naleta vrućine. 

"Kao istraživačima, želja nam je umanjiti poteškoće koje mnoge žene prolaze u svojim srednjim godinama i pomoći im da se osjećaju bolje. Lako se može dogoditi da sjedite po tri sata, osobito dok radite ili gledate televiziju, ali ovi rezultati ukazuju na to da bi bilo dobro da u naviku uvedete povremeno ustajanje i šetnju unutar tog perioda", savjetuje dr. Sarah Witkowski, voditeljica istraživanja.

Razlozi povezanosti još se utvrđuju

Naglasila je također da je potrebno još detaljnog ispitivanja ove pojave. Nije još potpuno jasno zašto manjak fizičke aktivnosti ima ovakav utjecaj, ali menopauza djeluje na hormonsku ravnotežu, što može djelovati tako da mijenja sposobnost mozga da regulira temperaturu tijela. Kad se žensko tijelo ugrije, krvne žile koje su bliže površini kože se rašire i sprječavaju otpuštanje topline.

Ovi rezultati mogli bi biti na tragu objašnjenja i većeg rizika za srčane bolesti i moždani udar kod žena koje pate od jačih naleta vrućine.

Pročitajte više