Izbjegavajte konzumaciju cijeđenih sokova od voća, ako zaista želite smršavjeti

Foto: 123rf
 
Iako se na prvi pogled zaista može pomisliti da ćete svježe cijeđenim sokovima od pravog voća dobiti nutritivno najkvalitetniju opcija osvježenja to nažalost i nije baš tako.



Većina voća sadrži velike količine vode te vlakana, zbog kojih je njihova konzumacija nutritivno poželjna i prikladna čak i u trenucima slijeđenja izrazito striktnih dijetalnih programa prehrane. 
 
Nadalje, voće sadrži i brojne vitamine i minerale, ali i šećere. 
 
Šećeri iz voća prikladan su izvor energije, a kada se u organizam unose s vlaknima apsorbiraju se znatno sporije u odnosu na situaciju kada to nije slučaj. 
 
Dakle, svježe voće savršen je izvor osvježenja, međutim, ne i sokovi koji se dobivaju cijeđenjem istoga.
Zašto?
 
Kao što smo prethodno napomenuli, šećeri iz voća postepeno se apsorbiraju ukoliko se konzumiraju u kombinaciji s vlaknima. 
 
Nadalje, zbog činjenice da se u cijeđenim sokovima ne nalazi suha tvar u vaš ćete organizam zasigurno unijeti znatno veće količine šećera nego što biste to uspjeli da konzumirate cijelo voće. 
 
Ukoliko ispijete punu čašu soka od cijeđenog voća budite svjesni da ste popili znatnu količinu šećera, odnosno organizmu pružili znatnu količinu energije, a koja vam zasigurno nije potrebna prilikom, na primjer, sunčanja na plaži. 


Što će se dogoditi?

 
Najjednostavnije objašnjenje je da će višak unesenih kalorija organizam uskladišti u obliku masti. 
S čime onda utažiti žeđ?
 
Žeđ je najbolje utažiti ispijanjem obične ili mineralne vode, a ukoliko se istovremeno želite i zasladiti predlažemo da načinite smoothie od svježeg voća, ali i povrća iz razloga što će se u njemu nalaziti sve blagodati istoga. 
 

 

Pročitajte više