J. Lo je uz ovu dijetu skinula kilograme nakon trudnoće, ali stručnjaci je ne vole

Foto: Shutterstock/EPA

DUKAN dijeta nije novost, a njezina popularnost ne jenjava godinama. Ovaj režim prehrane isprobala je Kate Middleton, a uz njega se Jennifer Lopez vratila u formu nakon rođenja blizanaca.

Slogan Dukan dijete glasi: "Jedite što želite i trajno smršavite", što privlači mnoge koji vode borbu s viškom kilograma. Ipak, nije se baš lako pridržavati ove dijete.

Dukan dijetu osmislio je francuski nutricionist Pierre Ducan tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća, a svodi se na unos proteina, ugljikohidrata, masti i drugih hranjivih tvari koje su potrebne za normalno funkcioniranje organizma. Dijeta se sastoji od četiri faze.

Prva je faza napada koja traje četiri do šest dana. Jede se samo proteinska hrana, a ugljikohidrati nisu dopušteni. U fazi gubitka kilograma dodaje se povrće, a onda slijedi faza stabilizacije koja dopušta i voće, mliječne proizvode te neke ugljikohidrate, kao i dva obroka po želji. Posljednja je faza održavanja koja je zapravo uravnotežena, ali zahtijeva da se jedan dan u tjednu slijedi faza napada.

Ako je vjerovati dijetetičarima i nutricionistima, ova dijeta nije na popisu onih koje bi preporučili svojim klijentima. Štoviše, Britansko udruženje dijetetičara uvrstilo ju je na "listu pet pomodnih dijeta koje bi trebalo izbjegavati". Na stranici Healthline ima ocjenu 1.63 od 5.

Pročitajte više